Search for content, post, videos

Elektronske cigarete i zašto ih doktori ne preporučuju

elektronske cigarete
elektronske cigarete i obliterativni bronhitis

elektronske cigarete i obliterativni bronhitis

Već od prvog pojavljivanja na tržištu bile su predmet diskusija. Reklamirane kao bezbedne i za pušače i za nepušače, elektronske cigarete i danas izazivaju kontraverze. Većina ljudi ih koristi kao metod za odvikavanje od pušenja (što je i naglašavano u reklamnim kampanjama). Kao njihovu prednost proizvođači navode da ne štete okolini niti nepušačima. Ali, šta je sa ljudima koji ih koriste?

Elektronske cigarete, koje se mahom proizvode u Kini, koriste vaping system koji eliminiše puno dima, koji, opet, razgrađuje katran. Međutim, nedavna studija Harvard univerziteta ukazuje na alarmantnu vezu između bolesti pluća i elektronskih cigareta. Stručna medicinska javnost povezuje elektronske cigarete sa obliterativnim bronhiolitisom ili kokičavim plućima (popcorn lungs).

2000.-e godine istraživan je teži oblik bronhitisa kod radnika zaposlenih u fabrici za proizvodnju kokica. Centar za prevenciju i kontolu bolesti je zaključio da je toksična hemijska supstanca Diacetyl odgovorna za zdravstveno stanje zaposlenih u fabrici. Važno je pomenuti da se ova supstanca nalazi u 39 najpopularnijih i najprodavanijih elektronskih cigareta.

Obliterativni bronhitis ili kokičava pluća uključuje sledeće simptome:

– zviždanje;

– suv kašalj;

– izuzetno otežano, plitko disanje;

– gubitak težine;

– noćno znojenje;

– groznica.

Veoma često ova vrsta bronhitisa je neizlečiva i opasna po život. Razlog leži u pogrešnoj dijagnostici jer su simptomi veoma slični akutnom bronhitisu.

Svetska Zdravstvena Organizacija savetuje da se elektronske cigarete ne koriste kao način odvikavanja od pušenja.

Kako tvrde stručnjaci, e-cigareta nije prošla dovoljno kontrola, što se štetnosti po pušača tiče. ” U pluća se unosi fina nikotinska izmaglica, ali i neka druga toksična jedinjenja, čiji uticaj na zdravlje još uvek nije dovoljno ispitan.” tvrdi Daglas Bečer, direktor Inicijative protiv duvana pri Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji.

Elektronske cigarete se u Srbiji ne tretiraju kao duvanski proizvod i zato ih Ministarstvo zdravlja ne kontroliše.

Standardne cigarete sadrže 7.600 otrova, 70 kancerogenih supstanci i 600 hemijskih dodataka. Elektronske sadrže eterična ulja, vitamin E i nikotin. Mišljenje stručne javnosti je podeljeno, a na pušačima je da izaberu. Barem dok ne stigne još neka studija o štetnosti ili benefitima koje elekrtonska cigareta može da donese.