Beli slez – lakše se diše uz čaj i sirup

0
126
Beli slez - lakše se diše uz čaj i sirup

Beli slez je biljka koju su antičke civilizacije izuzetno poštovale. Nekad je bio cenjen zbog velike količine skroba, pa su ga koristili u periodima kada je vladala glad. Latinskog naziva Althaea officinalis, ova biljna dama nežno belih cvetova se iz područja Istočnog Mediterana proširila na Aziju i Ameriku. Kod nas se može naći u blizini reka, odnosno rečnih nanosa.

cvet belog sleza
cvet belog sleza

Kao lekoviti deo belog sleza najviše se upotrebljava njegov koren koji je najbolje iskopati prve godine. Tada sadrži najviše sluzi, koja je izuzetno dobra za lečenje svih plućnih oboljenja. Pored sluzi, beli slez sadrži pektine, skrob, šećere, betain i masna ulja. Čaj se može spremati i od listova i on je dobar za razbijanje kamena u bubregu. Pored svih ovih, beli slez ima i antiupalno dejstvo, pa se u kozmetici koristi kao sastojak krema i losiona za problematičnu kožu.

beli slez
beli slez

Čaj i sirup od belog sleza su najrasprostranjeniji oblici konzumiranja ove lekovite biljke. Oba možete napraviti u svojoj kuhinji i koristiti ukoliko imate problema sa bronhitisom, astmom, povećanim lučenjem sekreta. Sluz iz belog sleza ima svojstvo razgradnje vaše sluzi pa vas oslobađa teškog i napornog kašlja i olakšava disanje. Takođe oblaže sluzokožu disajnih puteva i na taj način ubrzava zaceljivanje posle iritiranosti kašljem.

caj od belog sleza
caj od belog sleza

Čaj od belog sleza

Jedan od retkih koji se ne priprema na klasičan način, prelivanjem vrućom vodom. Razlog tome leži u činjenici da se na taj način oslobađa skrob iz korena pa čaj postane isuviše gust i neprijatan ukusom. Supenu kašiku korena belog sleza preliti sa 2 dcl hladne, prokuvale vode. Posle dva do tri sata stajanja čaj se pije nezaslađan. Čaj od belog sleza uvek treba piti sveže pripremljen.

Za pripremu čaja od listova belog sleza koriste se sušeni ili sveži listovi. Dve do tri kašičice seckanih listova prelijte sa 2 dcl vruće vode i ostavite da stoji 10-15 minuta. Proceđen čaj možete piti zaslađen ili ne.

Treba napomenuti i da čaj od belog sleza može da umanji dejstvo nekih lekova, pa ukoliko ste na nekoj propisanj terapiji obavestite vašeg lekara ukoliko želite da pijete i čaj od belog sleza.

Sirup od belog sleza

Pored onog koji možete nabaviti u apoteci možete veoma lako i da pripremite domaći sirup od korena belog sleza. U 500 ml vode sipajte 200 gr šećera i dodajte tri glavice crnog luka sa ljuskom. Luk je potrebno preseći na pola. Kada masa dobije gustinu sirupa (otprilike tečnost treba da se redukuje do pola) ohladite ga. U ohlađen sirup umešajte tri supene kašike korena belog sleza. Posle tri sata, sirup procedite i sipajte u staklenu flašicu. Sirup se drži u frižideru. Piti tri puta dnevno po 5 ml. Ova količina je dovoljna za 10 dana.