Zanimljive činjenice o bebama koje verovatno niste znali

0
72
Zanimljive činjenice o bebama koje verovatno niste znali

Zanimljive činjenice o bebama još dok su u materici i kad se rode, koje ih svrstavaju u kategoriju superheroja sa nadljudskom snagom, neverovatnim fizičkim moćima i superosetljivim čulima. Ipak, mali Supermeni nas osvajaju isključivo svojom pojavom i bude u nama zaštitnički osećaj izdajući se za potpuno nevešte u svetu odraslih. Da li je nauka pogrešila ili nas utisak vara, pročitajte u narednim redovima.

zanimljive cinjenice o bebama
zanimljive cinjenice o bebama

1.Bebe rastu brzinom svetlosti

Za prvih 6 meseci života bebe udvostruče svoju kilažu sa rođenja, a sa navršenih godinu dana ona se utrostruči. Ovo male anđele svrstava u vrhunske proždrljivce koji uvek izgledaju neodoljivo. Kako li im polazi za rukom?

2.Bebine oči su za samo četvrtinu manje od očiju odraslih osoba

Zanimljive činjenice vezane za bebin vid su, pored veličine očnih jabučica i da su sve bebe rođene dalekovide. To znači da one ne vide jasno predmete koji su im blizu, ali vide one koji su im daleko. Oko sokolovo im pomaže da lociraju mamu u bilo kom delu prostorije da se ona nalazi. Mame sumnjaju i da bebe poseduju rendgenski vid, ali nauka to još uvek nije dokazala.

3.Mozak beba čini 10 % njihove težine, dok kod odraslih čini samo 2 % ukupne telesne težine

Ovaj podatak uvek treba imati na umu jer on objašnjava zašto bebe tako brzo uče. Isto tako, on objašnjava zašto odrasli sve tako brzo zaboravljaju. Priroda radi za njih, a ne za vas.

4.80 % beba se rodi sa nekim belegom na telu

I to nisu mladeži. Oni se pojavljuju tek kasnije. Ukoliko kod vašeg novorođenčeta niste primetili nikakav znak, nemojte odmah pomisliti da spada u grupu onih malobrojnih. Proverite još jednom, sigurno se negde nazire veliko S (Supermen), samo vam je promaklo.

5.Prevremeno rođene bebe se ne znoje

Razlog tome leži u nerazvijenim znojnim kanalima. Ipak, ne brinite. Vašem čedu će se razviti ti putevi i postati prohodni za litre tečnosti koje pored toga što reguliše temeraturu, donose i mirise.

6.Muške bebe imaju erekciju još u materici

Snimci sa 4D ultrazvuka ovo potvrđuju. Niko još nije pominjao niti obrađivao temu prenatalnog puberteta, ali vam ova činjenica može olakšati shvatanje hormonskog vatrometa kad vaše čedo napuni 12 godina.

7.Bebama ne teku suze dok plaču

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Razlog tome se krije u činjenici da su im nerazvijeni suzni kanali. Lučenje suza počinje oko šeste nedelje života. Sad imaju i naučni dokaz da mogu da plaču, a da suzu ne puste.

8.Bebe poseduju nadljudsku snagu

Sigurno ste primetili da, obzirom na svoju veličinu i nesposobnosti koje pokazuju kada su sedenje i hodanje u pitanju, bebe umeju veoma snažno da uhvate vaš prst. Naučnici su izračunali da imaju dovoljno snage da na rukama drže težinu svog tela. E sad, to što neće da nam pokažu….Neće da se odaju, sigurno.

9.Bebe su u stanju da razlikuju do 100.000 ukusa

Obzirom da odrasla osoba razlikuje do 12.000 ukusa, mali ljudi su u ogromnoj prednosti. Ukoliko ih ovo, pored nadljudske snage, ne svrstava u super heroje i dalje padate na njihov nevin izgled.

10.Bebino čulo dodira se razvija od glave prema stopalima

Obzirom na razvoj centralnog nervnog sistema, koji se nastavlja i pošto se beba rodi, ovo je sasvim logično. Neuroreceptori prvo pokrivaju regiju bližu mozgu pa će dete pre osetiti da ga mazite po licu ili stomaku nego da ga golicate po stopalima. I tu su u prednosti, zar ne mislite?

11.Bebino najrazvijenije čulo je čulo mirisa

Iako vlada mišljenje da je najrazvijenije čulo ukusa, činjenica je da beba može da prepozna miris svoje mame. To im pomaže u obavljanju detektivskog posla pa iako ponekad pošaljete tatu u treću smenu (u oblaku vašeg parfema, razume se), dete će da urla dok se vi ne pojavite. Nije vam jasno kako? Mali Supermeni, rekli smo vam.

12.U materici svim bebama rastu brkovi koje one, na kraju, i pojedu.

Da, dobro ste pročitali. U periodu oko četvrtog meseca trudnoće bebama počinju da rastu dlake po celom telu, pa i po licu. Ove malje se nazivaju lanugo i veći deo njih otpadne pre rođenja. Jedan deo pojedu sami vlasnici. Kako se došlo do tog zaključka? Ispitivanjem sadržaja prve stolice.

13.Mame duplo brže menjaju pelene od tata

Mamama je u proseku potrebno od 40 sekundi do minut da obave taj posao. Očevi zaostaju u toj trci i njihovo prolazno vreme je oko 2 minuta. Stoga pehar u ovoj trci ide mamama.

14.Bebe roditeljima ukradu jednu noć sna na nedeljnom nivou

Sad konačno znate gde su vam nestali sati sna. Ukralo vam ih rođeno dete. Šta je uradilo sa njima, ne smemo ni da pretpostavimo. Verovatno ga je, u stilu Robin Huda, podelilo nekima kojima je to bilo potrebnije. Kao što to rade pravu superheroji.

15.Bebe se nasmeju 300 puta dnevno

Za razliku od odraslih koji to učine svega 60 puta u toku dana. Sad, da li to urade samozadovoljno što su i pored svih supermoći ostale skrivene u bebećoj ulozi, ne znamo. Ili se pak istinski raduju životu i ljubavi koju ima pružamo? Tek, kad već nemamo fizičke predispozicije da ih pratimo trebalo bi barem u ovome da ih kopiramo. Za to nam nisu potrebna istančana čula niti nadljudska snaga.