Banča čaj – lekoviti napitak stiže iz Japana

0
138
Banča čaj - lekoviti napitak stiže iz Japana
banca caj
banca caj

Banča je zeleni čaj koji se pravi od preprženih listova čajnog žbuna. Bere se početkom leta kada se kofein prirodno povlači iz biljke. Za razliku od crnog, zelenog i ulong čaja koji su kiseli, banča je blago bazan. Odatle i dolazi njegova aroma, bez prisustva teina, ne ostavljajući opor ukus u ustima.

Banča čaj je izuzetno bogat kalcijumom (sadrži 4 puta više kalcijuma od šolje mleka), pa se preporučuje osobama alergičnim na laktozu.

Obzirom na veoma nizak nivo teina i kofeina bezbedan je za decu. Sadrži i vitamin A, kao i gvožđe. Veoma je moćan antioksidant pa se preporučuje njegovo konzumiranje i u medicinske svrhe.

Ovaj čaj je veoma delotvoran u suzbijanju oralnih infekcija i preporučuje se ljudima sa paradentozom. Deluje blagotvorno na crevnu floru, a zbog katehina utiče na odnos dobrog i lošeg holesterola. Banča se visoko kotira u makrobiotičkoj ishrani jer ima sposobnost ubrzavanja metabolizma pa se preporučuje ljudima koji žele da se oslobode viška kilograma. Flavonoidi koje sadrži, zaslužni su za brže sagorevanje masnoća.

Prema Nacionalnom centru za komplementarnu i alternativnu medicinu, banča čaj može čak da prevenira razvijanje određenih vrsta raka. Stručnjaci ističu i to da banča može pomoći konkretno u prevenciji raka jednjaka, gušterače, bešike i jajnika. Ispitivanja su pokazala da su žene koje redovno piju banču, uživajući dnevno u dve ili više šolja čaja, u mogućnosti da smanje rizik od dobijanja raka jajnika za čak 46%.

Svaki čaj se priprema na različit način. Kod zelenog čaja voda ne sme da ima temperaturu višu od 80 stepeni celzijusa. To je veoma važno, jer teini iz čaja postaju gorki, a prevruća voda je u stanju da razgradi sve dragocene elemente. Što se tiče banče i njegovog spremanja, poželjno je da listovi ključaju zajedno sa vodom barem 3 minuta. Obzirom na nizak nivo teina, svi ukusi i lekoviti sastojci se izvlače dužim kuvanjem. Kada se procedi čaj, listovi mogu da se osuše i koriste još 3-4 puta, uz dodavanje prstohvata novih.