Ajvar – srpski kavijar, da li znamo da cenimo ono što imamo

0
105
Ajvar - srpski kavijar
ajvar
ajvar

Ajvar ima posebno mesto u većini balkanskih porodica. Teško je ustanoviti čiji je ova namirnica “patent”, a sukobljene strane su Srbija i Makedonija. Slovenci su “svoj” već patentirali. Na jugu Srbije, Leskovčani su se organizovali i patentirali “Leskovački ajvar”.

Sve je počelo od K.Kolumba i njegovog pogrešno usmerenog brodskog kormila. Paprika stiže prvo u zapadnu Evropu a potom i u naše krajeve upravo zahvaljujući neuspeloj ekspediciji do Indije.

Ajvar je srpski “kavijar od povrća”. Ime je turskog porekla  (havyar),u prevodu znači “slana ikra” i otuda logična veza sa kavijarom.

“Srpski kavijar” se pravi od slatke i ljute paprike uz dodatak patlidžana i belog luka. Postoji ogroman broj recepata, ali svaka kuća ima svoj tajni sastojak. Raspoloženje onoga ko ga priprema. Mama, baka ili ujedinjene snage.

U običajnom kalendaru stoji tačan datum i najbolji način pripremanja ajvara:

“Petnaestog septembra je pravo vreme za početak pravljenja ajvara, ali i druge zimnice, kaže običajni narodni kalendar. Najbolje je ako možete da se udružite s komšijama ili članovima šire familije, jer pravljenje ajvara i drugih đakonija ima i širi društveni značaj.”

Udruživanje oko kuvanja prava je magija, lepo bi bilo oživeti te običaje. Zimnica će biti daleko ukusnija ako je pripremljena uz smeh, ljubav i po koju rakijicu. O povećanoj produktivnosti suvišno je i govoriti.

Ajvar je namirnica koje ima svoje mesto i na britanskom dvoru, ako to uopšte nešto posebno znači.

Jede se širom sveta, zahvaljujući velikoj dijaspori. Pečenica i ajvar su najpopularniji proizvodi u malim prodavnicama sa balkanskim specijalitetima širom severne Amerike. No, kako su Balkanci i dalje nespretni u marketingu, tek po koji stranac je u prilici da proba pravi južnjački ajvar. Možda je i bolje da ostane tako. Ako bi došlo do hiperprodukcije, velika je mogućnost da bi se jako puno izgubilo na kvalitetu.

Jedan Amerikanac je napravio hvalospevni video o srpskoj hrani u kome se “klanja” između ostalog i ajvaru. Da li je fora ili je čovek toliko zaljubljen u te ukuse ostaje zagonetka.