Nadogradnja kose – najpoznatije tehnike

0
73
Nadogradnja kose - najpoznatije tehnike
nadogradnja kose
nadogradnja kose

Nadogradnja kose je nekada bila velika tajna poznatih svetskih zvezda, i trebalo je dosta vremena da se komercijalizuje. Za obične smrtnike ova metoda postala je dostupna kada je počela hiperprodukcija veštačke kose.

Nekada davno nadogradnja se radila isključivo prirodnim vlasima, i ti tretmani su koštali na hiljade dolara. Osim što su bili nepristupačni zbog cene, mali broj frizera je poznavao tehniku efikasne nadogradnje.

Danas je sve više seminara i edukacija i u većini salona frizeri su pravi magaovi za nadogradnju.

Tehnike koje postoje su: nadogradnja kose keratinom, silikonom, čvorovanjem, uz pomoć klipsa, zatim uz pomoć mikroringova ili alkica i metoda šivenja kose.

Važno je znati da, za bilo koju metodu da se odlučite, nijedna nije samoodrživa. Potrebne su  povremene korekcije nadogradnje i na kraju neizbežno uklanjanje nadograđene kose kada joj “istekne rok trajanja”. Održavanje nadogradnje zahteva više truda, pažnje i novca, nego prirodna kosa. Treba obratiti posebnu pažnju prilikom pranja kose, da se ne bi mrsila i kako bi duže trajala.

Klipse

Klipse su metoda rađena na principu metalnih šnalica (kopči) koji se mogu skidati ili stavljati po potrebi. Ovu metodu je moguće da sami savladate i vrlo je praktična za žene koje nemaju vremena da sede po 3-4 sata u salonu. Osim toga, manje opterećuje kućni budžet a veoma je efektno.

Nadogradnja kose šivenjem

Ovo je metoda koja se radi uz pomoć pletenica. Pletu se pletenice širine 0.5 do 1cm, te se na “specijalan način” opšivaju koncem i kosom na tresi, koja je vec pripremljena u jedan, dva ili tri reda u zavisnosti od gustine kose klijenta. Dakle, na vešto ispletene pletenice u kosi prišivaju se pramenovi koji su specijalno pripremljeni za to. Ova nadogradnja je posebno popularna kod Afroamerikanki, jako je praktična. Ovaj način nadogradnje je takođe prilično lako savladati, pa poneke dame same rade ovo kod kuće. Korekcije nakon 3-5 meseci.

Keratin

Ključ ove tehnike osim dobro obučenog frizera je i kvalitet i otpornost keratina. Ukoliko keratin nije dovoljno kvalitetan mogu da se jave nezeljeni efekti. Pramenovi nalepljeni na kosu će se spajati međusobno i tako formirati nepreglednu grudvu koju je prakticno nemoguće raščešljati. Ovo ne bi bila baš najveselija situacija definitivno.

Pramen kose koji je u svom korenu sjedinjen granulom keratina lepi se na pramen vase kose slične debljine ali ne blize od 1cm od kože glave. U suprotnom može doći do glavobolje ili opadanja kose na mestima gde je pramen zalepljen. Lepi se uz pomoć topilice na temperaturi od 180 do 200 stepeni.
Keratin se na mestu spajanja kose i ekstenzija topi i zbog brzog hlađenja pravi čvrst spoj i na taj način se nadograđuje pramen po pramen. Posle nadogradnje kose ovom tehnikom, važno je da 48 sati kosa ne dolazi u dodir sa vodom, kako bi se keratin potpuno osušio. Korekcije se vrše nakon 4-6 meseci.

Racoon tehnika

Tehnika Racoon – International London – danas najsavršenija tehnika nadogradnje kose. Nema oštećenja prilikom postavke i skidanja. Klijent nadograđenu kosu potpuno slobodno pere, češlja, fenira, pa čak može i da je farba. Mnoge svetske poznate ličnosti postavljaju nadogradnju isključivo kod experata Racoon International. Na  području Srbije ovu tehniku koristi Panjković akademija. Velika je zagonetka na koji način se izvodi ova tehnika, kada je održavanje nadogradnje toliko jednostavno. Hm…