Search for content, post, videos

Zašto je burgerima teško odoleti i kako naći meru

Na sam pomen reči burger mnogima zakrči stomak. Kako i ne bi, naročito kada se ima u vidu o kako sočnoj i hrskavoj hrani se radi. Iako spadaju u brzu hranu i ne bi ih trebalo konzumirati svakodnevno, mnogima su oni omiljeni. Kažu da su najbolji burgeri zapravo najjednostavniji. Kada se pogleda da se sastoje od lepinje, mesa, paradajza, luka i krastavčića zaista izgledaju kao vrlo jednostavni za pripremu. Ali kakvu tajnu kriju, šta to imaju čemu mnogi ne mogu da odole?

Odakle su stigli sočni zalogaji

Odavno su sočni zalogaji od mesa na menijima restorana širom sveta, ali se veruje da je za prvi odgovoran Flečer Dejvis iz Teksasa. Odatle je sve krenulo krajem 19. veka, kada je izvesni gospodin u svom restoranu poslužio nešto najpribližnije današnjem burgeru. Druga teorija vezuje ga za Nemačku i grad Hamburg iz čijeg imena je i izvedeno skraćeno ime i ovog jela. Bez obzira odakle potiče, jasno je da krije tajnu dobrog ukusa, čim mu mnogi ne mogu odoleti.

Tajna je u pripremi mesa

Vrsni poznavaoci ove vrste brze hrane smatraju da je glavna tajna u samom mesu, tačnije njegovoj pripremi. Kulinarski majstori kažu da je za najbolji burger, onaj sočni, potrebno pre samog pečenja, u meso dodati majonez i to dve kašike na kilogram mesa. Majonez bi trebalo da spreči da se meso isuši, a sačuvaće ukus i miris. Ovaj recept možete i sami pokušati kod kuće i ugoditi sebi i najbližima. Pre svega najbolje je da pomešate majonez, začine i prezle. Potom smesu dodajte u meso, u koje ste prethodno iseckali crni luk, pa ostavite neko vreme u frižideru. Oblikujte burgere i pecite ih na dobro zagrejanom roštilju, ali pazite da vatra ne bude prejaka. Dok se meso prži, grejte lepinju, potom je filujte po želji, najbolje burger sosom, ajsberg salatom, paradajzom, krastavčićima i crvenim lukom.

Vege burgeri sa humusom kao zdrav izbor

Ako imamo u vidu da samo 100 grama burgera ima 300 kalorija, ne moramo dalje računati da bismo znali da ovaj ukusan zalogaj može predstavljati šok za naš organizam. Naročito, ako ga ne konzumiramo često. Međutim, dobra vest je što se u ovoj hrani može uživati i bez griže savesti. Vegeterijanske varijante pravi su primer toga. Tako je burger falafel sa dodatkom humusa jedna od opcija, koju možete da testirate. Podjednako je ukusan i sočan kao onaj sa mesom, ali je zdraviji. Za njega je važno da nabavite leblebije, koje ćete potopiti i ostaviti da stoje preko noći. Sutradan je potrebno da ih isperete i prokuvate, potom u njih dodati beli i crni luk, so i biber i dobro izmešati. Da biste dobili bolje povezanu masu, možete dodati i dve kašike brašna. Pržite ih kratko, 5 do 7 minuta u ulju. Dok se prže, zemičku presecite, namažite humusom i polijte sa malo maslinovog ulja. Stavite ajsberg, paradajz ili neko drugo povrće koje volite. Kada je pečen falafel dodajte u zemičku i kompletirajte. Pored možete napraviti sos od humusa tako što ćete u njega dodati ljutu mlevenu papriku i malo belog luka i tako dobiti humus sa ukusom urnebesa koji će vaše jelo učiniti pikantnijim.