Search for content, post, videos

Zaljubljenost pa frustracija?! PSIHOLOŠKI PARADOKS

 

zaljubljenost pa frustracija psiholoski paradoks

zaljubljenost pa frustracija

Postoje dva tipa žena kad je reč o zaljubljenosti. Možda ste tip koji biva opsednut, stalno priča o partneru i lebdi, ali ne hoda dok traje bajka. Ili ste tip žene kojoj zaljubljenost unosi nemir pa pokušavate svim silama da se izvučete iz novonastale situacije.

Anatomija ljubavi

Iako često imamo običaj da kažemo da nas bole srce i duša, neurolozi su dokazali da zaljubljenost i ljubav dolaze pravo iz mozga! Glavnog komandnog centra. Naime, euforija koju osetimo kada čujemo ili vidimo osobu koja nam se dopada – ravna je onoj koju osetimo kada smo nagrađeni za nešto dobro urađeno.

Biohemija ljubavi

Osim ako Kupidon nije vrh svojih strelica umočio u supstancu zvanu feniletilamin ne postoji drugo objašnjenje za molekul ljubavi. Čak i faza privrženosti ima neurološko utemeljenje – za koje je odgovoran endorfin.

Pa kad već vidimo sve pobrojano lako nam je da zaključimo da posle silnih hormonskih stimulansa u fazi zaljubljenosti mora nastupiti faza frustracije! Opadajući nivo dobrih osećaja prouzrokuje nezadovoljstvo novonastalom situacijiom. Kad nam se otvore oči vidimo svet onakvim kakav zaista jeste. Ili se samo naš pogled izmenio? Gde nestadoše svi oni leptirići?

Mozak ima tendenciju da stvari drži u ravnoteži. Zato, vremenom, bez obzira na to koliko je partner poseban – vi više ne lebdite pored njega. Tada nastaje pokušaj da vratite stvari na staro, usput se pitajući gde su nestali oni dobri osećaji. Brzinom svetlosti stigla je gospođa frustacija.

Poznajući biologiju ljubavi trebalo bi da shvatite da kada prestane lebdenje, onda bi bilo logično da se fokusirate na “sletanje”. Po svom biohemijskom sastavu, žene su sklone idaelizaciji. A to samo povećava vašu udaljenost od zemlje. Zato je ateriranje kod žena toliko frustrirajuće, naprosto ti bude nelagodno u sopstvenoj koži. Pitaš se kako si to mogla sebi da dozvoliš. A za sve odgovorni – hormoni.

Ono na šta možete da utičete jesu vaše reakcije dok ste u stanju psihološkog paradoksa. Stručnjaci preporučuju sve vrste sportskih aktivnosti, ne donositi nagle odluke, ne svađati se. Važno je kretati se u krugu ljudi koji su vam bliski jer jedino oni mogu da trpe eventualne napade histerije. Kako vreme bude odmicalo i vas će napustiti osećaj nezadovoljstva te ćete slobodno moći da se vratite u sve društvene tokove. I nastavite tamo gde ste stali!