Gorica Nešović o nekim sretnijim vremenima i letnjem raspustu

0
84
Gorica Nešović o nekim sretnijim vremenima i letnjem raspustu

Gde su naša deca na letnjem raspustu? Zauzeta?…

Počeo raspust. Nema više graje, cike, vike, dozivanja…ispred škole, preko puta mog prozora. To je jedina buka koja mi ne smeta, jer znači život, detinjstvo, nevinost, mladalačku neartikulisanost… a to je sve lepo. Ali gde su deca? Čujem, ima raznih dečijih kampova, organizovanih radionica… i sve se plaća.

deca na letnjem raspustu
deca na letnjem raspustu

U moje vreme, toga nije bilo, nego kad smo mali, spakuju nas kod babe, pa kod tetke, ujne…samo da tamo postoji neko dete, neko društvo. Ja sam imala drugaricu koja je živela u kući odmah pored babine. Male, gradske kuće sa kapijom i dvorištem, onda nekoliko stepenika… I u njenom i u babinom dvorištu rasle su kajsija, šljiva i dve jabuke, ali i raznobojne ruže, lepe, kate, dalije…

Nisam za današnje veze, hoću staromodnu ljubav…

Nas dve bismo sortirale opale latice i u debelom ‘ladu spremale ručak po ceo dan. Posude koje su glumile šerpe i lonce, bile su konzerve od pastete i poneka malo veca, a varjače – štapici od sladoleda. Sa malo vode zamešamo zemlju i onda od blata pravimo kuglice koje su nekada bile cufte, a nekada kolači koje smo ukrašavale laticama. Ruke prljave, zavuče se blato ispod noktiju, ali se to sve lepo opere starom četkicom za zube koja je tome i služila. Onda zovemo babu da joj pokažemo, da je poslužimo i da nas malo hvali. Morala je da glumi oduševljenje, da nam se obraća kao da je stvarno došla u goste, i da kaobajagi proba. Kad završimo sa ručkom, odemo kod moje drugarice.

Stara kuća sa debelim zidovima. Dnevna soba u polumraku da bude prijatno. Poređamo lutke na krevet i onda se pravimo pametne. Ja kao izigravam učiteljicu i držim neko predavanje, ali mnogo je bitnije što ih svaki čas opominjem “sedi lepo, ne krivi se”. “Ponovi sad šta sam rekla”, “deco, ovo je jako važno”… Mislim da su lutke imale najviše časova muzičkog, jer smo ih učile neku novu pesmicu. Posle nas njen tata odvede na sladoled – jedna kugla u malom kornetu. Meni vanila.

Povremeno, posle doručka, deda donese dopisnice “da se javimo mami i tati”. Na razglednici ne može mnogo toga da stane, pismo je preopširno, a dopisnica taman. U dve rečenice napisem kako nam je lepo, kako se igramo po ceo dan i gotovo. Ostatak, dopiše deda.

deca na letnjem raspustu
deca na letnjem raspustu

Onda, na nekoliko dana idem kod tetke, najmlađe sestre moje mame. Imala je u spavaćoj sobi lutku koje se tada zvala “italijanska” ili “spavaća lutka”. Služila je kao ukras na krevetu. Velika, sa uštirkanom punđom, u krinolini punoj sintetičke čipke koja se nameštala u pun krug kada lutka sedi. Zauzimala je trećinu kreveta. Znala sam da ležim pored nje satima i da je gledam. Imala je i prave trepavice, pa kad legne – ona žmuri. Lutka – devojka. Koje čudo “tehnike”.
Sama činjenica da sve to pamtim, dovoljno govori o tome koliko je bilo lepo.

Deca mojih prijatelja su ovih dana u nekom od kampova na planini, jezeru…u letnjim školama stranih jezika… kažu – važno je da je sve organizovano.

Mnogo je važnije da imaju sta da zapamte.
Sva ta sećanja tako lepo legnu na dušu.
Narocito vikendom.

Izvor:All me