Nekada je vodostaj reka bila glavna sporedna vest

0
132
Nekada je vodostaj reka bila glavna sporedna vest

Vodostaj reka… Bogojevo 988…Reka Sava… Dunav…

Nije dobro živeti u prošlosti, jer se život odvija u dijametralno suprotnom vremenu. No, ponekad osvrt na ono što je bilo i nije tako loš. Kada se čovek lati današnjih novina i naslova prosto je nemoguće da ne primeti koliko se planeta u poslednjih nekoliko decenija izmenila. Da li je invazija i razvoj tehnike i tehnologije ljude učinila toliko površnim, nestrpljivim i na kraju letargičnim?

vodostaj reka
vodostaj reke

Ne može izaći iz čoveka ono čega tamo nema – Jung

Prema naslovima, bilo u digitalnom ili svetu štampe, svakog dana dešava se kataklizma. Sadržaj koji se plasira ljudima, imam utisak, ima samo jedan cilj. Da zastraši čoveka. Da razjedini ljude u individualce koji su sami pod nebom i bore se za goli opstanak. To je odlično stanje ljudske svesti i ljudskog duha za povećanje opšte potrošnje. U strahu imamo tendenciju da sakupljamo stvari, da se ne bunimo i prihvatimo sve okolnosti koje se diktiraju. Čoveka u strahu je najlakše kontrolisati na svim nivoima…

A nekad je glavna sporedna vest bila vodostaj reka. Većina onih koji se bar malo sećaju osamdesetih pamte poznati ženski glas koji na pet različitih jezika diktira nivo voda ondašnje Jugoslavije. Koji stres je to moglo da rezultira?! Jedan od najprijatnijih blokova dnevnog radio programa. Danas, kažu to je bila diktatura … No pored kontejnera nije bilo redova. Osim ako se baca smeće. Političari su se pojavljivali jednom dnevno. U pola osam. Šta je diktatura po definiciji onda?

Prilagođavanje je neminovno ali to ne znači da moramo da prihvatimo sve što nam se plasira. Samo ostaje pitanje kako se odupreti, ili kako promeniti ovaj svet, da vodostaj reka opet bude glavna vest, ili možda ne…

Bilo bi dobro da vodostaj nivoa svesti bude u porastu a da se vodostaj vodenih tokova ipak zadrži u poželjnim granicama.