Search for content, post, videos

Kako najefikasnije da sprečite pojavu bora na licu

Lice bez bora - lepa koža lica

Ako želite sprečiti bore na licu, morate prvo da shvatite kako one u stvari nastaju. Nastanak bora je spoljna manifestacija promena koje se dešavaju u unutrašnjim slojevima kože. Koža se najpre bora iznutra, u svojim dubljim slojevima. Pod površinskim slojem kože se nalaze vezivna vlakna između kojih su smeštene lojne žlezde, a ispod njih masno tkivo.

Saznajte zašto se celulit gomila na određenim delovima tela…

Kako starimo, naše potkožno tkivo se sve više smanjuje, a uz to ide i niz propratnih negativnih efekata: manje aktivan krvotok, muskulatura gubi tonus i elastičnost, derm se tanji i dolazi do opuštanja kože. Posledica ovakvih aktivnosti u našem najvećem organu jeste pojava bora. Bore nastaju jer je površina kože veća od potkožnih slojeva koji su se smanjili. Javljaju se najpre oko očiju, a potom na licu i na vratu.

Činjenica je da ovaj proces ide sa starenjem, ali na sreću postoje brojni načini kako odložiti nastanak bora.

Eliminišite loše životne navike

Prvi i najvažniji uslov za očuvanje kvaliteta kože jesu zdrave životne navike. Naime, neuredan život, nedovoljno sna, nekvalitetan jelovnik, cigarete i alkohol, ostavljaju teške posledice po našu kožu. Ipak, iako se način života svuda pominje kao važan faktor, mnogi od nas ne obraćaju posebnu pažnju na ovo upozorenje. Ali ako želite da vam lice što duže ostane bez bora, eliminišite sve vaše loše navike (a sigurno imate bar neku) i živite zdravo.

Svakodnevna nega kože

Maska za lice protiv bora

Drugi važan uslov je svakodnevna nega kože. To najpre podrazumeva čišćenje lica raznim sredstvima, kao što su mleko za negu lica i neutralni losioni. Nakon što očistite lice odgovarajućim sredstvom, natopite tufere hladnom vodom i tapkajte njima lice. Ovo će vam pomoći da održite zategnutost kože. Protiv bora oko očiju, koje se prve pojavljuju, možete upotrebiti antirid kreme na bazi placente ili kornjačinog ulja.

Da biste pozitivno delovali na muskulaturu, štipkajte lice prstima. Ovaj tretman primenjujte ujutru i uveče. Na taj način podstiče se cirkulacija i mišićna vlakna ostaju u dobroj kondiciju.

Naravno, uvek vam na raspolaganju stoji i stručna pomoć u kozmetičkim salonima i studijima gde su vam dostupni razni antiaging tretmani za negu lica i tela.

Gimnastika lica protiv bora

Gimnastika lica odložiće pojavu bora. Ako je koža deblja, možete primeniti sledeću tehniku:

Nadujte obraze i „dobujte“ po njima spojenim vrhovima kažiprsta i srednjeg prsta. Zatim upotrebite sredstvo za skupljanje pora kao završnicu, ali budite umereni u tome, jer prekomeno korišćenje ovakvih sredstava može opet da dovede do pojave naboranosti.

Još neki saveti za gimnastiku lica:

  • Izgovarajte glasno i jasno samoglasnike (A,E,I,O,U);
  • Zatvorite usta, ali ne stežite zube i izgovorite najpre slovo „U“, pa zatim slovo „I“. Kod slova „U“ usta što više izvucite u grimasu, a kod slova „I“ nasmejte se zatvorenih usta, što šire ka ušima;
  • Pravilno žvaćite dok jedete. Tako ćete na pravi način aktivirati i jačati mišiće koji daju pravilnu liniju bradi i sprečavaju stvaranje podvaljka.
  • Odmarajte kožu. Drugim rečima – spavajte dovoljno.

Izbegavajte grimase

Imajte na umu da svako od nas ima tzv. mimičke bore. Da bi ste sprečili mimičke bore, trudite se da što manje pravite grimase, tako što ćete kontrolisati (svesno) pokretiljivost crta lica da ne bi došlo do njihovog grčenja. Takođe, izbegavajte da stežete zube, odnosno vilicu.

Ako ne možete da se kontrolišete sami, koristite maske za zatezanje pora. Napravite masku od pšeničnih klica i belanceta jajeta, nanesite je na lice, lezite i zatvorite oči. Kada se maska stegne, ona će onemogućiti pokrete i grčenje mišića. Međutim, ovaj tretman nemojte primenjivati često. Dovoljno će biti jednom ili dva puta nedeljno. Ako je koža lica suva, pre nanošenja maske nanesite hranljivu kremu.

Ukoliko imate suvu kožu i više od 25 godina, možete uključiti biostimulanse. Kod masnije kože razgradnja potkožnog tkiva je sporija, a proces možete otpočeti od svoje tridesetpete.

Nega lica - tufer

Kao biostimulans možete koristiti odgovarajući antirid gel. Ovi gelovi nanose se u vidu tačkica u polukrugu oko očiju i to tokom dana. Nemojte razmazivati gel, već pustite 20 minuta da koža upije, a ostatak sklonite sa lica maramicom.

Jutarnje vežbe za sprečavanje bora

Za svaku od ovih vežbi biće vam potreban samo jedan minut, dakle, za sve njih zajedno svega 5 minuta. Ako budete disciplinovani i odlučni da date doprinos svojoj lepoti, bićete i nagrađeni. Vrlo brzo će vežbe za sprečavanje bora postati vaša jutarnja rutina, a biće primetni i rezultati.

Možete primenjivati sledeće vežbe:

#1 Stisnite vilice da biste napipali mišiće obraza. Počnite da ih masirate vrhovima trećeg i četvrtog prsta, kružnim pokretima i to najpre odozdo na gore ( od vilice do jagodične kosti), a zatim naniže, u predelu pokraj nozdrve.

#2 Izgovorite slovo „O“ i opustite vilicu. Masirajte sa tri prsta sledeće regije lica: od uglova usana prema nozdravam, pa onda dužinom nosa, ispod očiju i spolja prema slepoočnicama. Od slepoočnica prema jagodičnoj kosti, koja je i krajnja tačka. Zatim ponovite masažu istom putanjom.

#3 Koristite srednji prst za masažu kružnim pokretima od nozdrav preko ruba nozdrve, pa do obrva.

#4 Spojenim vrhovima kažiprsta, srednjeg i domalog prsta prelazite po jagodičnim i čeonim kostima, praveći krugove oko očiju. Osim što prevenira pojavu bora, ova masaža ima i umirujući efekat.

#5 Koristite obe šake za masažu vrata naniže, putanjom od ušiju prema sredini vrata. Bradu držite u uzdignutom položaju.

I za kraj, ako već imate bore, ne očajavajte, jer i to se da popraviti. Pogledajte 10 prirodnih načina za uklanjanje bora.