Uživate li u ukusu kafe – ne ustručavajte se da saznate 5 zanimljivih činjenica o kafi

0
178
Uživate li u ukusu kafe – ne ustručavajte se da saznate 5 zanimljivih činjenica o kafi

Da li ste ljubitelji kafe? Imate li dnevnu rutinu odlaska u kafić? Negujete li kulturu ispijanja omiljenog espressa dok delite sa prijateljima različite perspektive o svetu koji vas okružuje? Bilo da uživate u pravljenju ovog napitka ili u neverovatnim aromama i dodatnoj energiji, vreme je da saznate više. Budite u toku sa zanimljivim činjenicama o kafi.

Za većinu ljudi kafa nije nešto što se pije, već ono što se slavi

Čak i gorka šoljica jutarnje kafe može drastično promeniti vaš odnos prema svetu nakon buđenja. Ona će vas podići iz mrtvih i pripremiti za novi dan. Nju možete popiti u krugu prijatelja, voljene osobe, poslovnih partnera ili poznanika. Uz kafu možete podeliti vaše ideje i emocije. Prema tome, taj smirujući ritual divne arome i toplih razgovora predstavlja deo kulture. Ne samo napitak koji se u nekoliko gutljaja ispija, već momenat koji se slavi pri svakom ulasku u novi dan.

Aparat za espresso kafu potiče iz Italije

Nema sumnje da mnogi uživaju u korišćenju modernih aparata za kespresso kafu. Svako ko je probao čuveni napitak, uvideo je otmenost i raznoliku aromu. Zapamtio je dobre ukuse i preporučio prijateljima interesantne note – čokoladne, voćne… No, put do takvih ukusa kafe sasvim je dugačak.

Aparat za espresso kafu datira iz Italije, i to, verovali ili ne – iz sredine 19.veka. Još tada, kafići su cvetali širom zemlje, pa se javila potreba za bržim metodama pravljenja kafe. Sam naziv “espresso” označavao je mogućnost da se kafa napravi efektno i efikasno. Aparat za espresso kafu preživeo je mnogo prototipova i patenata pre nego što je postao danas ono što jeste.  Nekada  je aparat za espresso bio model velikih dimenzija koji je uz pomoć pritiska gurao vodu kroz talog kafe stvarajući napitak, a danas tu su filteri, pumpe i sporo prelivanje preko finih, mlevenih zrna ili kapsule za kafu.

Kafa je otkrio kladi kozar u 9. veku

Sigurno ste se bezbroj puta zapitali kako izgleda kafa u izvornom obliku, pre nego što prođe kroz proces pečenja i obrade. Interesantno je da ona nalikuje na zelenkastu bobicu. I upravo grm takvih bobica prvi put je otkriven u 9. veku. Mladi kozar iz Etiopije čuvajući svoje stado zapazio je da ove bobice i njihov efekat na koze. Žvakajući ih postajale su energičnije. Do tog saznanja došli su i monasi, koji su kafu rado primenjivali u momentima noćnog moljenja.

Kafa je omiljena tema mnogih

Bez obzira da li ste ljubitelji kafe, ako obratite pažnju – zapazićete da mnogi u vašoj okolini pričaju o kafi. Ona je danas omiljena tema i u porodici, a četo i u kancelariji. Mnogi koji dele strast ispijanja kafe – želeće nove ukuse da podele sa drugima. Na društvenim mrežama postoje i zajednice ljubitelja kafe- koje su prepune fantastičnih slika i snimaka pripreme ovog prelepog pića.

Ko pije kafu – duže živi

Možda vam se čini da je ova činjenica kontradiktorna jer mnogi doktori preporučuju da se ovaj napitak iz svakodnevnog života ukine. Međutim, kada može imati mnogih zdravstvenih prednosti. Pre svega smanjiti rizik od kardio bolesti, Parkinsona, dijabetesa. Kafa može pomoći i u tome da vaša jetra ne bude pobođena bolestima. Ali i da vas učini srećnijima. Istraživanja pokazuju da oni koji piju jednu ili više šoljica kafe dnevno imaju manji rizik od depresije.

Ako uživate u ukusu kafe, ne ustručavajte se da popijete tokom dana napitak koji će vam pružiti dugovečnost.