Trend za jesen 2016. – KOŽNA JAKNA

0
147
Trend za jesen 2016. - KOŽNA JAKNA
trend za jesen 2016
trend za jesen 2016

Trend za svaku jesen, obavezan komad koji morate da imate, je svakako jedna dobra kožna jakna ili “kožnjak”. Kako istorija pokazuje, kožna jakna je najprepoznatljiviji i najtraženiji odevni predmet ikada. Koreni ovog komada odeće sežu daleko u prošlost. Još u paleolitskom dobu su ljudi nosili odeću od kože. Razlog tome je toplota koju pruža, i izdržljivost. Te osobine su nasledile i moderne kožne jakne, s’ tim da im se dizajn menja iz sezone u sezonu. I 2016. godina ima svog favorita, ali pre toga malo o istoriji kožne jakne.

Početkom XX veka avijatičarska kožna jakna, rađena od svinjske kože, pružala je zaštitu pilotima u ekstremnim vremenskim uslovima. Posle toga postaje odevni predmet oficira i visokih vojnih činova. Sami počeci zvezdanog uspona kožne jakne sežu 80 godina u prošlost. Sin ruskog emigranta, Skot Bros, osnivač i vlasnik kompanije “Schott Bros clothing company” 1928. godine dizajnirao je i proizveo prvu kožnu motociklističku jaknu. One su krajem ’30.-ih prodavane u “Harley Davidson” radnjama za 5.50 $. Kožna motorka se 1953. godine upisuje zlatnim slovima u modnu istoriju, konačno i zauvek. Do širokih narodnih masa je stigla preko filmskog platna, a predstavio ju je Marlon Brando u filmu “Wild one”. Lik koji tumači je potpuni autsajder pa su i širom sveta kožnu motorku prigrlili oni koji su se tako osećali. Postala je simbol bunta i odbačenosti.

 

kozna motorka
kozna motorka

Nešto kasnije, “Ramones”-i su je uzdigli na pijedestal i postala je zaštitni znak punk i rock ljubitelja. Kasnije su filmski junaci bili prepoznavani po tome što nose ovaj kultni modni komad pa kožna jakna važi za odevni predmet koji se pojavio u najviše filmskih ostvarenja. John Travolta u “Briljantin”-u, Arnold Schwarzenegger u “Terminator”-u, Harrison Ford u “Indiana Jones”-u. Tek, nijedan filmski junak druge polovine XX veka nije to mogao biti bez kožne jakne. Sa razlogom. Ona svojim jednostavnim dizajnom i kvalitetom opravdava planetarnu popularnost.

kozna rokerica
kozna rokerica

Popločanim putem kojim koračaju široke narodne mase – i kožna jakna stiže na modne piste. Danas se nalazi u svakoj jesenjoj kolekciji barem jednog velikog dizajnera. Varijacije na temu su široke pa imate one sa nitnama, rokerske, bajkerske, pilotske, strukirane, u osnovnim bojama – crnoj i braon. Ali, sve veću popularnost dostižu i kožne jakne u nesvakidašnjim bojama – crvena, zelena, ljubičasta, indigo plava, bež ili bela. Modeli su različiti i sigurno postoji jedna po vašoj meri i ukusu. Cena opravdava kvalitet, te za kupovinu ovog komada ne treba štedeti. Većina proizvođača daje doživotnu garanciju što samo govori o njenom kvalitetu.

Sezona za jesen 2016.-u donosi kožne jakne ravnog kroja, nesto kraće dužine (do kukova), u stilu rock i punk muzičkih zvezda. Aplikacije na jakni su ove sezone poželjne i to su uglavnom poruke koje izražavaju slobodu mišljenja i kretanja. Očigledno da svetske migracione turbulencije nisu zaobišle ni modnu pistu. A još očiglednije je da kožna jakna može mnogo toga da iznese.

Veoma lako se kombinuje uz ostatak garderobe pa je možete nositi uz farmerice i čizme ili baletanke, kao ležernu varijantu. Ili uz haljinu, kao elegantnu. Od vašeg ukusa zavisi da li ćete pratiti trend ili kupiti onu klasičnu. Koji god model da odaberete, sigurno nećete pogrešiti.