HIT reklama, blago nama, što se vrti godinama

0
85
HIT reklama
reklama za toalet papir
bilo kuda papir svuda

Reklama je čarobna reč za uspeh od vajkada, a njena evolucija vidljiva je svakodnevno.

Medijski prostor je igralište bez granica, na kojem se prikazuju timovi svih branša i prenose poruke svih vrsta. I loša reklama je dobra reklama, a šta je sa onim koje prelaze granicu lošeg i ugrožavaju egzistenciju i budućnost Srbije?

Najstrašnija propagnada ikada, su reklame u Nemačkoj  koje su se bavile zavođenjem masa ’40.-ih godina, i  nagonile ljude na rat. Subliminalne poruke. Službovanje konzumerizmu. Ispiranje mozga…

Mnogi se sigurno sećaju reklame za deterdžent u kojoj  domaćica izjavljuje da “ne razmišlja više o flekama”. Degradirajuća poruka za sve majke koje peru veš. Žena koja je prestala da razmišlja o mrljama na garderobi, odjednom nema više o čemu da brine…i razmišlja…

Jedina veća degradacija, aktuelna je i dalje u medijima, je reklama za izvesni toalet papir. Malo dete dobija poruku od svojih uglađenih, kockastih, roditelja sa kezom oko glave, kako je reciklirani proizvod odvratni produkt modernog sveta.

Dete sa zdravom idejom o roze boji, i znatno zrelijem odnosu prema životu biva ismejano i vraćeno na “pravi put”. Ipak je bolje poseći drvo, kome još treba kiseonik, važnije je da je rolna papira meka i baršunasta i da belina zadovoljava snobovski ukus.

Prosto je neverovatno da se ne cenzuriše ovakav kriminal! Pogotovo znajući za činjenicu koliko je naš region zagađen i nazadan po pitanju reciklaže. Trebaće, procene su, oko devet milijardi eura da se “očisti” Srbija, a reklama sa horor porukom ide bar 15 puta dnevno u udarnim terminima!

Zar nije konačno došao red da se naša deca nauče vrednostima civilizacija kojima u tom smislu svi težimo? Zašto je ljudima lakše kada odu u zapadne zemlje da se pristojno ponašaju prema svojoj okolini?

Svi alarmi su upaljeni, vreme da razmišljamo o čistoći i planeti. Nema apokalipse ni na vidiku. Ono što udišemo i pijemo još uvek je važnije od onoga što ide niz vodo-kotlić!