Svakom je potreban godišnji odmor, ali onaj pravi!

0
77
Svakom je potreban godišnji odmor
Svako treba da dobije svoj godišnji odmor. Ali ne na mesec dana nego bar na godinu.I da ode negde daleko, bude nasamo sa sobom. Da šeta, gleda, razgleda, upoznaje. Potpuno van naših stvarnosti serviranih ovde, za koje mu se čini da su jedine.
odmor
godisnji odmor
Tada nastaje pravo buđenje čovekovo. Kada shvati da ima izbor. Ne jedan nego mali milon.
Kada vidi da postoje ljudi, mesta, prostori gde se bez svega onoga može u šta se mnogi verujemo da je od životne važnosti. Zaključani smo, zavezani, kao psi koji ne znaju za dalje od svog dvorišta. Zato se toliko i laje na svakoga ko prođe. Zato što nemamo slobodu da mu pođemo u susret. Već samo strah. Svako treba u sebi da otkrije ostrvo slobode.
Na kome je siguran, spokojan. Da dobije dovoljno vremena za preispitivanje, traženje, samoću, a ne večito skrivanje u masi…
Meni su slobodu donela putovanja. Ona koja su bila unutar mene i ona na koja sam se uputio i telom. Što dalje odeš više shvatiš one koje si ostavio. Zato što si u stanju da ih sagledaš iz više uglova, a ne samo iz jednog, zajedničkog.
Kada čovek doživi sebe iz različitih perspektiva, nema onu zadrtu potrebu da po svaku cenu brani svoje stavove i razmišljanja. Nego je više u stanju da sluša, uživa, razume. Bez onog straha od nepoznatog.Toliko je prostora za upoznati, toliko je mesta na kojima možemo da se tražimo i pronađemo.
A ne samo na jednom, u jednom, kao da je čovek robot napravljen za uvek isti posao
Uvek istu relaciju i ljude, a nije i ne sme da bude. Zato svako treba da dobije svoj godišnji odmor.
Svoj lični “TIME OUT” svoje vreme za sebe. Da ode negde daleko gde ništa neće da ga podseća na ovo ovde. Čisto da vidi šta dobija a šta gubi. Ko je, šta je, šta želi i da se nakon preispitivanja odluči.

Pravi izbor je kada osvestiš sebe i vidiš mnogo dalje od onoga što se nudi. Tada znaš šta želiš i ne biraš nego sam stvaraš svoj izbor. Postaješ sopstveni proizvod. Samostvarenje.

I to je ubedljivo najlepši mogući put, zato treba da se ide, upoznaje, traži. Nikako da se kapitulira na prvoj prepreci stane i odustane.To je dosadno. Život je zato i božanstven
Što uvek može dublje, bolje i lepše. Ko je na tom putu to vrlo dobro zna.
Autor: Stig