Search for content, post, videos

Otišla sam sama na drugi kraj sveta, a evo kako i ti to možeš

zanzibar palme na plaži

Putovanja nekim ljudima mnogo više znače od nekretnina, pa su pre spremni da novac ulože upravo u njih, a ne u gomilanje kapitala. Putovanja su sjajna prilika da se upozna druga kultura, drugi narodi i običaji, i da se otvore vidici. Pročitajte kako da odete na drugi kraj sveta, da uživate i da se oslobodite od svih stega i garda koji imate prema ljudima.

Često čujemo kako smo se danas otuđili i postali nervozni, ljuti, asocijalni i nekomunkativni. Kako je industrija rasla, čovekov rad su preuzimale mašine, a čovek se sve više u trci sa mašinama trudio i da sam postane jedna od njih. Zaboravili smo na lepe predele, prirodu, zelenilo, prijatelje, upoznavanje i ostvarivanje bliskog kontakta sa drugim ljudima.

Daleka putovanja mogu biti veoma lekovita za svakoga, jer kada ste daleko od svoje zemlje u kojoj ste kulturološki bili ušuškani, postanete otvoreni i komunikativni u želji da vas novo društvo prihvati. Ukoliko se dvoumite, pravi izbor su Zanzibar aranžmani, jer ćete garantovano uživati.

Zanzibar morate obići bar jednom u životu!

Zanzibar je jedna misteriozna zemlja koja svojom egzotikom mami mnoge. Nikada nisam mislila da ću ikada završiti sama na ovom ostrvu, ali verovala ja ili ne, to se dogodilo. Obilazila sam Keniju i Tanzaniju, i jedina logična stvar nakon toga bila je da posetim i Zanzibar. Vodila sam se parolom – kad sam već tu.

Nisam mislila o tome kako ne poznajem Zanzibar, kako ne znam da razgovaram sa ljudima koji tu žive, kako sam sama i niko ne zna da se nalazim tačno na Zanzibaru. Jedino o čemu sam razmišljala bila je kristalno čista svetlucava voda, tihe pešćane plaže, hlad od palminog drveća i lokalna hrana.

Možda sad očekujete da ću reći kako su se moje iluzije ubrzo raspršile, ali istina je bila da je sve izgledalo još lepše nego što sam zamišljala, i vrlo brzo sam kod jednih lokalaca naša idelani smeštaj. Tišina, miris mora i blag vetar su sve što mi je bilo potrebno.

Predivno more, tihe plaže, divna hrana

Postoji nekoliko lokacija na Zanzibaru koje uopšte nemaju internet na svom području, pa ukoliko vam je on potreban, vodite računa da ne završite upravo na tim lokacijama. Ipak, te lokacije su najlepše na čitavom Zanzibaru, upravo zato što su potpuno zaštićene od čuda tehnike.

Jambiani je pravo mesto za one kojima je internet preko potreban, ali žele da uživaju u prelepim plažama, druženju sa lokalnim stanovništvom i konzumiranju lokalne hrane. Ovo je, bukvalno, pravi raj. Lično volim da se odvojim od standardne brze hrane i da probam nešto novo. Nisam nosila previše stvari, jer mi nisu ni bile potrebne. Kada idete na more, ništa vam neće praviti teret kao nepotrbni prtljag.

ljuljaška na palmi zanzibar

More koje ćete ovde videti je nesvakidašnje. Svaka sitnica na koju sam naišla bila je drugačija od onoga sa čim sam bila upoznata. Plaža je prelepa, a talasi su potpuno nenormalni! Plima i oseka su bile neverovatne, u jednom trenutku more je bilo jako mirno, u sledećem je bilo prekriveno ogromnim talasima, koji su preplavili celu plažu.

Boju ovakvog mora sigurno nigde nikada niste videli. Iako mislite da ne znate da razlikujete nijanse zelene i plave, kada ovde dođete odmah će vam biti jasno da je ovo potpuno nova nijansa u vašem životu. Najzanimljivije je što se boje mora menjaju u toku dana, od plave do zelene i obrnuto.

Sela su konzervativna, ali tolerantna

Sva zanzbiarska sela su veoma konzervativna i sve žene moraju da imaju prekrivene ruke i noge kada izlaze napolje. Niko od lokalaca vas neće gledati čudno ukoliko ste na plaži u kupaćem, ili ukoliko nosite garderobu koja je jasno zapadne kulture, ali na ulici će vas gledati čudno ukoliko niste pokušali da bar stavite maramu oko glave.

U selu nema puno sadržaja osim upoznavanja sa ljudima i razgovora. Mnogi od njih ne znaju engleski jezik, ali osmeh govori više ode reči. Nijednog trenutka mi nije bilo neprijatno što sam sama na putovanju, jer sam ubrzo nakon dolaska upoznala druge turiste, ali i lokalce sa kojima sam provodila dane.

Ukoliko imate priliku da otputjete na ovako prelepa mesta, nemojte da oklevate zbog toga što nemate sa kim to da učinite. Verujte u sebe, vodite računa o sebi, i sa putovanja ćete se vratiti sa mnogo više samopouzdanja i kulturnog kapitala.