Šta o ženama govori prezime i koliko vam je ono važno

0
94
Šta o ženama govori prezime i koliko vam je ono važno
prezime
prezimena

Prezime kao pojam datira od sredine XIV veka. Nekoliko najstarijih rečnika prezime definiše kao “ime porodice”. Ono je posebno dobilo na značaju kada su počela da se izdaju dokumenta. Nekoliko decenija kasnije vrlo često, pogotovo u Severnoj Americi, korišćeno je kao brend. Jedno od najpoznatijih prezimena u svetu brendova je McDonalds.

U poslednjih dvadesetak godina, prezime je dobilo još nekoliko konotacija. Prvenstveno u sferi bračnih odnosa. Afirmacija ženske svesti, samostalnosti i ravnopravnosti među polovima, umnogome utiče na ženin izbor vezan za prezime.

Ukoliko žena preuzme muževljevo prezime smatra se:

Da je slabija

Ne mora ni najmanje da bude tačno, jer nije nužno osoba koja prati sve trendove. Želi da ima u svojoj porodici homogenost u tom smislu. Više je tradicionalna. Međutim, to je novija tradicija. Tako da žene koje zadrže samo svoje prezime su najtradicionalnije, jer je to najduži od svih običaja.

Zaljubljena je u svog muža do ušiju

Ovo je muška teorija uglavnom, i oni smatraju, u ogromnom broju slučajeva, da žena koja stupa sa njima u brak iz najčistije ljubavi uzima ime njegove porodice. Ponekad ovaj argument koriste i žene u raspravi sa onima  suprotnog mišljenja.

Prezime mame je je važno deci

Ovo je škakljiva tema i najbolje bi bilo pitati pojedinačno decu šta misle o prezimenima svojih roditelja. Pretpostavka je da je do pre dvadeset godina uzimanje muževljevog prezimena bila najučestalija pojava. Tada je deci bilo neobično zašto se nečija mama drugačije preziva od tate. Danas u svetu gde je zadržavanje svog prezimena najnormalnija pojava, najverovatnije da ni deca tome ne pridaju pažnju.

Ako žena zadrži svoje prezime ili samo doda muževljevo prezime smatra se:

Da je samostalna, nezavisna, moderna i odlučna.

Može da bude i ne mora. Iako je to kod nekih žena “statement” ili potpis, kod mnogih je samo slovo na papiru. Ako žena zaista nije slobodnog duha i jaka ličnost, neće je osloboditi ni pet dodatih prezimena. Ovo može još da znači da ona govori društvenim konvencijama kategorično “NE”. Moderna svakako jeste, jer je dodavanje još jednog porodičnog imena na svoje, izum najnovijeg datuma. U relativnom smislu vremena.

Nezavisna mora da bude bar na neki način. Želi da zadrži ceo svoj identitet. Bar tako deluje. Tako ona smatra. Ne želi da zaboravi odakle je došla i ko je bila. Želi da ostane prepoznatljiva i ljudima iz “onog” života… Srećna je što ima pravo na izbor. Koristi svoja prava.

Sve i ništa može da bude istina ili laž. Najvažnije od svega je kako je neko izabrao svoga partnera. Najvažnije od svega je, drage dame, KAKVOG ste partnera izabrale. Ostalo je stvar polemike u momentu kada nema prečih i pametnijih tema.