Search for content, post, videos

Šta je psihološko savetovalište i kako nam olakšava život?

Bez obzira na to koliko se trudili da razmišljamo pozitivno, uvek se vodimo lepim mislima, da nam je čaša uvek „dopola puna“ i da u svemu vidimo nešto dobro, postoje neki dani u životu kada nam to jednostavno ne polazi za rukom.

Da li su u pitanju nagomilane obaveze i nemogućnost da se izborimo sa istim, neka izrazito stresna situacija – poput bolesti ili gubitka drage osobe, pozitivan stres sa kojim se ne možemo izboriti – poput promene posla ili polaska deteta u školu, u ubrzanom vremenu u kojem živimo, gde se ispred pojedinca svakodnevno stavljaju veliki izazovi, može se dogoditi da pojedine emocionalne prepreke ne možemo prevazići sami.

Dobro je, pak, što nam je pomoć lako dostupna. U ovakvim situacijama, adresa na koju treba da se obratimo svakako je psihološko savetovalište.

Šta je psihološko savetovalište?

Psihološko savetovalište je mesto na kojem možemo dobiti vrlo važnu pomoć za rešavanje nekog trenutnog problema koji kvari kvalitet našeg života i onemogućava nam da živimo punim plućima. Poneke životne izazove jednostavno ne možemo prevazići sami, i tada je pravo vreme da potražimo pomoć stručnjaka. Psihološko savetovanje je proces koji se odvija između vas i stručnjaka – u pitanju su psiholog ili psihoterapeut.

Procedura je zasnovana na tome da svom psihologu ili psihoterapeutu iznesete svoj problem, dilemu, životnu situaciju koja u vama izaziva pojačani stres. Stručnjak će u toku prijatnog razgovora nastojati da prodre u suštinu vašeg problema, otkrije njegove stvarne uzroke i razmisli o mogućim rešenjima pitanja koja vas muče.

Stručnjaci u najboljim psihološkim savetovalištima na prvoj seansi imaju za cilj da se u razgovoru između psihologa/psihoterapeuta i klijenta najpre klijent upozna, a zatim i da se definiše i sagleda problem koji postoji. Takođe, na prvoj seansi postavlja se i jasan plan daljeg rešavanja problema.

Kako nam pomaže psihološko savetovalište?

Psihološko savetovanje i rad sa stručnjakom u savetovalištu usmereno je obično na rešavanje jednog određenog problema koji je jasno konkretizovan, pa uz odlazak u psiholosko savetovaliste i rad sa najboljim psiholozima i prihoterapeutima, nekada i za vrlo kratko vreme možete doći do uspešnih strategija za prevazilaženje nekih problema. Naravno, koliko će savetovanja biti potrebno, prvenstveno zavisi od toga kakva je priroda problema.

Po pravilu, psihološko savetovanje traje nekoliko termina, a po nekim podacima, najveći broj problema rešava se u desetak susreta sa stručnjakom. Naravno, za neke jednostavnije biće dovoljno i tek nekoliko tretmana.

Borba sa stresom takođe dolazi u obzir

Kako živimo u vrlo stresnom vremenu, važno je znati da svi naši emocionalni problemi imaju rešenje. Bitno je samo da se sa njima suočimo na pravi način i da naučimo kako da im pristupimo. Većinu emocionalno stresnih situacija sa kojima se ne možemo samostalno izboriti, možemo rešiti uz pomoć stručnjaka. Upravo ovo su trenuci kada nam je potrebno psiholosko savetovaliste i razgovor sa stručnjakom koji će nam pomoći da prodremo u suštinu problema i dođemo do najboljih strategija da bismo otkrili kako se osloboditi stresa na pravi način. Najvažnije je pak ne dopustiti da naši emocionalni problemi narastu toliko da se osećamo bezpomoćno i bezizlazno. I naravno, potražiti pomoć na vreme.