Kako pronaći bolji posao: Rad na sebi i online edukacija je jedno od rešenja

0
104
Kako pronaći bolji posao: Rad na sebi i online edukacija je jedno od rešenja

Moderna poslovanja su se prilagodila digitalnoj eri koja diktira trendove i zahteva od njih da idu u korak sa tehnološkim napretkom ne bi li bila konkurentna. Ovo je takođe dovelo i do velikih izmena na tržištu rada, tačnije izmena očekivanja poslodavaca i kriterijuma za zapošljavanje. Veštine koje nam je formalno obrazovanje pružilo u nekim slučajevima prosto nisu dovoljne ili nisu toliko tražene koliko neka nova znanja koja su u toku sa munjevitim tehnološkim napretkom i odgovaraju na potrebe poslovanja u doba opšte digitalizacije. Zbog ovakve situacije će mnogi da posegnu ka prekvalifikaciji ili nadogradnji postojećih znanja kroz online edukacije, ne bi li omogućili sebi poslovni napredak ili željenu promenu na karijernom putu.

Preispitajte oblast u kojoj radite

Veoma je važno da postavite sebi prava pitanja u vezi sa vašim poslovnim angažmanom, a prvo među njima bi trebalo da bude da li vam data oblast u kojoj radite zaista odgovara. Napravite paralelu između vaših ličnih sklonosti i talenata i onoga što vaš posao od vas svakodnevno zahteva, te zaključite da li vas data zaduženja stimulišu i da li radom u toj oblasti ostvarujete svoj pun potencijal. Na ovaj način ćete doći do pravog odgovora na pitanje pravca kretanja vaše karijere i naposletku usmeriti sami sebe ka pravim ciljevima.

Aktuelnosti na tržištu rada

Vrlo verovatno će vas naslućivanje izmena u pogledu aktuelnostii na tržištu rada zapravo i nagnati na preispitivanje svog karijernog puta i svojih znanja i veština u odnosu na trendove modernog doba. S druge strane, ne biste li se zasita valjano oblikovali kao profesionalac vi morate da saznate što više o zahtevima koje poslodavci postavljaju pred zaposlene na pozicijama na kojima želite da radite. U ovome će vam najbolje pomoći pregled oglasnika sa fokusom na industriju u kojoj tražite posao, a naročito pregled date ponude u većim gradovima, u kojima je i najveća koncentracija uspešnih i modernih poslovanja. Aktuelni oglasi za posao u Novom Sadu ili Beogradu će vam reći mnogo o smeru u kojem bi trebalo da se krećete kao profesionalac ne biste li ostvarili željeni uspeh.

Zašto online edukacije?

Kako je na tržištu potreba za kursevima u cilju dodatne edukacije i prekvalifikacije postala velika i očigledna, u ponudi se pojavio veliki broj online kurseva, za koje postoje brojni interesenti. Ovo je idealno rešenje za savremenog čoveka, budući da podrazumeva preko potrebnu fleksibilnost, te je kurseve preko interneta moguće pohađati tako da oni budu usklađeni sa vremenom koje vam jepotrebno za obavljanje dužnosti na trenutnom radnom mestu. Istovremeno, moderno doba ne dovodi u pitanje brzinu protoka informacija i naročito mladi ljudi očekuju da do znanja dođu relativno brzo, što se online edukatori trude da im ponude.

Umrežavanje: Ostvarivanje poslovnih konekcija

Jedan od značajnih vidova rada na sebi u okruženju modernog poslovnog sveta je umrežavanje ili takozvani networking. Ovo podrazumeva prisustvovanje društvenim događajima, neobaveznim okupljanjima profesionalaca mahom u okviru jedne određene industrije, ali i formalnijim događajima, prezentacijama i sastancima, sve u cilju ostvarivanja konekcija sa ljudima koji posluju u oblasti koja vas interesuje. Održavanje ovakvih kontakata je od izuzetne važnosti i predstavlja najbolji način da budete uvek u toku sa ponudom poslova i dobijete preporuku za radno mesto koje vas interesuje.

 

Ukoliko ste prepoznali potrebu da nadogradite svoja znanja i osavremenite paletu svojih veština zarad ostvarivanja poslovnih ambicija, razmotrite načine na koje je danas moguće postati atraktivan kandidat, koji odgovara na potrebe poslovanja modernog doba. Temeljnom analizom tržišta rada u vezi sa industrijom u kojoj želite da se razvijate kao profesionalac, stići ćete do zaključaka u vezi sa znanjima koja je potrebno da steknete i nadogradite, kao i poslovnim potezima koje je potrebno da načinite, ne biste li naposletku doživeli željeni poslovni uspeh.