Search for content, post, videos

Srbi koji su se pojavili na naslovnici TIME magazina

Popularni američki nedeljnik TIME je najprodavaniji magazin, sa 26 miliona čitalaca, na nedeljnom nivou. Ovu ozbiljnu industriju su pokrenuli Henry Luce i Briton Hadden 1923. godine, u Njujorku, stvorivši prvi nedeljni magazin u Americi. TIME neguje svoj poseban stil pisanja, obrađujući aktuelne političke, naučne, umetničke i sportske teme od globalnog značaja. Poznati su po svojoj crvenoj borduri, koja je prvi put predstavljena 1927. godine. Njihova najprepoznatljivija crta je izbor za ličnost godine. Neki Srbi su se našli na naslovnici ovog velikog magazina, a mi vam predstavljamo i koji.

Kralj Aleksandar I Karađorđević

srbi

Aleksandar I Karađorđevic

Prvi Srbin koji se pojavio na naslovnici TIME magazina, 11.-og februara 1929. godine. Kao izuzetno važna politička figura na ovim prostorima, bio je poznat i kao Ujedinitelj. Takođe je poslednji evropski monarh na kog je izvršen atentat, u Marseju 1934. godine.

Knez Pavle Karađorđević

srbi

knez Pavle Karađorđevic

Još jedan iz loze Karađorđevića, knez Pavle je krasio decembarsko izdanje 1938. godine. Bio je maloletan kada je stupio na dužnost, a ostao poznat po tome što je, zajedno sa svojom porodicom, proteran iz Srbije 27. marta 1941. godine.

Nikola Tesla

srbi

Nikola Tesla

Velikom izumutelju i inovatoru je posvećena naslovna strana 1931. godine, 10.-og jula, za njegov 75.-i rođendan. U to vreme je Tesla već bio eminentno ime u naučnim krugovima, a tekst o njemu je bio prepun hvalospeva.

General Dušan Simović

srbi

general Dusan Simovic

Dušan Simović, general Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je posle vojnog puča i rušenja namesništva kneza Pavla postao predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije. Tokom aprilskog rata, 1941. godine, je zajedno sa vladom emigrirao u London. Kao predsednik izbegličke vlade prihvatio je pokret Draže Mihajlovića, prikazujući ga kao pokret otpora. Nakon optužbi da četnički pokret sarađuje sa okupatorom, Simović se javno opredelio za NOP. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima četvrtog stepena. Vlada mu je nakon završetka rata dozvolila povratak u zemlju. Pojavio se na naslovnoj strani TIME magazina 21. aprila 1941. godine.

Dragoljub Draža Mihajlović

srbi

Draza Mihajlovic

Srbi koji su se pojavljivali na naslovnoj strani ovog magazina su, po mišljenju njihovog uredništva, bili uticajni u svom vremenu. Jedan od njih je bio i Dragoljub Mihajlović, vođa četničkog otpora u okupaciji Kraljevine Jugoslavije. Pojavio se u majskom izdanju, 1942. godine.

dr Vojislav Koštunica

srbi

dr Vojislav Kostunica

Naslovnu stranu 9. oktobra 2000. godine je obeležio dr Vojislav Koštunica. Posle svrgavanja Miloševića sa vlasti i uspostavljanja demokratskog poretka, TIME je smatrao da je baš on osoba koja je zaslužila da se pojavi na naslovnoj strani.

Slobodan Milošević

srbi

Slobodan Milosevic

Jedini Srbin koji se pojavio četiri puta na naslovnoj strani ovog magazina. Poslednji put u julu 2002. godine, pred suđenje u Haškom tribunalu. Naslovnica koju vam donosimo je od 9. jula 2001. godine.

Treba dodati i da su naslovnu stranu TIME magazina krasile dame poput Coco Chanel, Brooke Shields, Mishel Obama, princeza Diana, Indira Gandhi, ali i veoma uticajni muškarci kao što su Fidel Castro, Donald Trump, Vladimir Putin, Churcill, Stalin i drugi.

Ipak, najupečatljivija priča vezana za ovaj magazin je da se u izdanju od 29. septembra 1938. godine pojavio Adolf Hitler, a iste te godine bio proglašen za ličnost godine.