Izgleda da si mi skinuo sve zvezde sa neba

0
130
Izgleda da si mi skinuo sve zvezde sa neba
zvezde
zvezde

Zvezde. Kad vidim nebo prekriveno oblacima, pomislim, to si ti sva ta nebeska tela za mene poskidao. Eno ih vešto se kriju u dubini naše spavaće sobe, čekaju da budu pušteni nazad u kosmos i opet zasijaju srebrnim sjajem. Ne lezi vraže.

Retki su oni koji se ne pitaju šta se desilo u međuvremenu. Međuvreme nesvesnosti najgore je oružje protiv zaljubljenosti i ljubavi. Na početku uvek sve biva divno i bajno, i Desanka Maksimović definitivno nije bila u pravu. Sreća nije lepa samo dok se čeka, već je sreća najlepša na samom početku.

Spajanje dveju duša, homeostaza celog bića i tela, otvaranje vrata svog života za to neko novo biće, koje je uzvišeno i krajnje dobronamerno. Tako nekako beše valjda. Ti počeci koji se pamte, dramatičnost. Hiperbola svega. Zaljubljenost.

Nakon prvih nekoliko, godina, deceniju ili možda dve, vrlo često se mogu čuti i sledeće stvari:

Stonoga

“Alo, jesi ti stonoga?!”- na konto onog novog para cipela kojeg ste morale da ubacite u svoj cipelar. Nekad davno pao bi samo kompliment u stilu “jel to za večeras?!”. Da, nažalost to važi jednako za haljine, šminku i ostale nužne i krajnje neophodne šoping ture koje žena prosto ne može da izbaci iz svojih potreba.

Promene

Ono kad promenite boju kose za šest nijansi i više je nego očigledno. Svi su se oduševili i čestitali vam na promeni. On je to nekako registrovao uz vašu malu pomoć, i konstatovao da vam je bolja bila ona stara boja.

Sms

Od hot chat poruka, ostalo je samo “kupi vruć lebac”. Izgubili su se negde sms-ovi  koji su varničili od strasti, negde između, vrućeg hleba, fali mi krompir i kupi mi nešto slatko.

Pozivi

“Ljubavi, budi spremna stižem, idemo odmah!”, nakon izvesne vremenske distance prerasta u “šta ima da se jede?”. Ima mišomor. Ili antraks. Biraj.

Supstitucija reči

Nekad – blesava, danas – ti nisi normalna. Onda- wow super izgledaš-sad – šta će ti šminka”. Nisam te dugo čekao – ej ne mogu više da te čekam ja odoh. Skinuću ti zvezde s neba – sad – video igrica. Prošlost – Baš si neobična i drugačija – present – luda si sto posto ja te ništa ne razumem.

I tako je moguće ovaj spisak do nedogleda dopunjavati. Poenta da je da stvari nestaju. Upadaju u crne rupe. I nije toliko strašno sve to, nije ukoliko ih bar ponekad ne povadimo iz zaborava. Prelazak u novu dimenziju odnosa ne znači da treba sve zaboraviti iz stare. Da je Desanka znala kako je lepo dočekati početak, ne bi pisala o čekanju.