Roršahov test – koje je vaše trenutno stanje svesti?

0
113
Roršahov test - koje je vaše trenutno stanje svesti?

Herman Roršah bio je čuveni švajcarski psihijatar i psihoanalitičar, tvorac jednog od najpoznatijih testova za dijagnostiku ličnosti, koji upravo i nosi naziv njegovog imena – Roršahov test.

Kompletan test sastoji se od deset mrlja nedefinisanog oblika napravljenih od prolivenog mastila.

Pacijent bi trebalo da na svoj način tumači slike i objasni prve asocijacije, a upravo je ključ ovog testa u podsvesnom razmišljanju pacijenta koje otkriva njegovo emotivno i psihičko stanje.

Pogledajte dobro ovu sliku, uzmite vremena koliko god želite kako biste objasnili šta vidite.

Roršahov test
Roršahov test

Otkrijte tamnu stranu svoje ličnost, testirajte se…

REŠENJA:

AKO VIDITE DVOJE LJUDI

U kakvoj su vezi ljudi koje vidite na slici? Rešenje leži u vašem fokusu. Ova slika takođe krije i seksualnu konotaciju, pa ne bi bilo čudno da kod vas podstkane takve misli. Ukoliko vam je glavni fokus upravo na seksu, verovatno ste podsvesno njime preokupirani.

NEKO POSMATRA SVOJ ODRAZ U OGLEDALU

Osoba koja se posmatra u ogledalu ste zapravo vi sami. Kakva osećanja podstiče ta slika? Da li vidite mnogo krvi? Krv je povezana sa agresijom i negativnim emocijama. Osećanja osobe koja posmatra sebe u ogledalu zapravo su vaše emocije koje vi gajite prema sebi.

PAS

Kakva osećanja gajite prema psima? Pas simbolično predstavlja vaše unutrašnje biće, al i strahove. Ukoliko u vama budi negativne emocije, možda imate neke prikrivene strahove sa kojima biste trebali da se suočite.

SLON

Slonovi simbolično predstavljaju inteligenciju i samopouzdanje. Kakva osećanja slon budi u vama? Pozitivna ili negativna? Ova slika upravo odaje ono što mislite o sebi.

MEDVED

Ako vidite ranjenog krvavog medveda, verovatno duboko u sebi nosite prikrevene emocije tuge. Ove osobe su mahom vrlo osećajne, blage naravi i lakoverne.

DVE OSOBE SE MOLE

Kako ovaj crtež (kao i većina Roršahovih mrlja) poseduje i seksualnu konotaciju, kod vas je očigledno usko povezana sa samim kontekstom religije. Ukoliko vidite i krv, religiju verovatno doživljavate kroz požrtvovanje i patnju. Takođe znači da se u životnim krizama u velikoj meri oslanjate na molitvu.