Najčešći insekti u kući i kako ih se rešiti već jednom?!

0
72
Najčešći insekti u kući i kako ih se rešiti već jednom?!

Svako domaćinstvo ima isti problem kada su u pitanju insekti. Kako ih se rešiti ? Koliko god uredno vodili naše domaćinstvo, ti nezvani posetioci umeju biti vrlo uporni. Zgrade, kuće i stanovi najčešće tokom leta postaju utočište kojim vladaju insekti, paukovi i drugi zglavkari, pa mnogi Beograđani budu i iznenađeni kada se sretnu sa, i ovim stanovnicima prestonice. Međutim, insekti su nešto što ne treba nužno da nas brine. Kao i sva ostala bića na planeti, neki od malih upornih posetilaca, imaju svoju veliku ulogu u ekosistemu. Postoje insekti koji podstiču mikrobiološku raznovrsnost koja može čak i ojačati ljudski imunološki sistem, no za razliku od korisnih, postoje i oni “mali kućni cimeri” koji su tu samo da naprave štetu i da bi nas nervirali. Bilo kako bilo, insekti nisu jedna od stavki koje neko želi u svom domu.

Kako se rešiti nametljivih mrava u kući ?

Ovi marljivci se uglavnom javljaju u velikim zajednicama tj. kolonijama tako da ih teško možete videti “same”. Mravi su svaštojedi, te mogu biti svuda gde postoji izvor hrane za njih. Omiljene poslastice su im slatki sokovi biljaka, biljnih vaši ali i druge namirnice poput voća, meda, šećera, raznih slatkiša, grickalica, hrane bogate skrobom i ugljenim hidratima. Omiljeno mesto u kući im je kuhinja, stoga vodite računa da ne ostavljate komadiće hrane za sobom. Provereno efikasno​ sredstvo protiv mrava​ je mlevena crna kafa, čiji miris ovi insekti ne podnose. Pored kafe tu su so, šećer, sirće, prašak za pecivo koje možete da pospete na mesta gde se ovi nametljivci pojavljuju. Sok od citrusa, posebno limuna, je nešto što dosadna ekipa takođe ne podnosi.
Ovi sitni napasnici će se uvući i u najmanju pukotinu samo ako im dozvolite, kažu stručnjaci za dezinsekciju u Beogradu, jer jednom kad se nastane u vašem domu jako je teško otarasiti se.

kucni mravi

Smrdibube su sve upornije da se nastane u vaš dom.

Smrdibube su insekti koji ne podnose hladnoću pa traže svaku priliku da se zavuku u vaše tople domove. Najviše ih ima početkom jeseni i kao da čekaju momenat kada ćete otvoriti vrata i prozor ne bi li se ušunjale ili prosto uletele. To su biljni paraziti koji se hrane biljnim sokovima voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega ih uzgajivači smatraju štetočinama. Smrdibube vas neće povrediti ali samo njihovo ime govori da ostavljaju neprijatan miris, koji dugo nećete moći da neutrališete ako vi njih ” povredite”. Zbog najezde ovih buba​ dezinsekcija​​ se sve češće radi, a broj intervencija se prošle godine povećao za 40% jer ih se nije lako rešiti iako su bezopasne po zdravlje. Ako se pojavi po neka smrdibuba u vašem domu, nemojte je ubijati, već je nežno pokupite toalet papirom i bacite u WC školjku ili na nju prislonite lepljivu traku i tako je ulovite. Smrdibube takođe odbija i miris belog luka i mente pa ih stavite ispred svojih prozora ili vrata.

Ako prežive zimu zavučene u nekim toplim mestima vašeg doma, tokom prvih toplih dana, videćete i čuti najezdu tih tvrdokrilaca. Ako kojim slučajem ne uspete da eliminišete roj smrdibuba u tome će vam pomoći stručnjaci  za ​dezinsekciju, metodama gde prednost imaju ekološki prihvatljive preventivne mere nasuprot intervencijama hemijskim sredstvima.

Kako se rešiti grinja u stanu?

Ova okom nevidljiva bića su insekti koji se nalaze u svakom stanu bez obzira na higijenu istog. Hrane se našim mrtvim ćelijama kože, jedu perut i razne druge organske materije.
Grinje obožavaju tkanine, bilo da je reč o tepihu,​ zavesama​, posteljini, dušeku ili plišanim igračkama. Vole topla, mračna i vlažna mesta. Kućne grinje ne ujedaju i ne prenose zaraze i potpuno su bezopasne, međutim postoji veliki broj ljudi sa predispozicijom na alergije za koje grinje predstavljaju veliki problem. Najveća koncentracija grinja je u dušecima i jastucima jer tokom sna ljudsko telo oslobađa vlagu i odbacuje mrtvu kožu. Redovno pranje tekstila i njihova smanjena upotreba trebalo bi da smanji broj ovih parazita.​​ Takođe bi trebalo češće bacati upotrebljene kesice usisivača, jer ovi insekti mogu da izađu iz kesice. Treba izbaciti i sve suvišne jastuke i ćebad. Kada je biranje nameštaja u pitanju, treba izabrati drvo ili kožu, jer ovi materijali ne dozvoljavaju probijanje grinja.

U urbanim sredinama je sve češća pojava grinja koje stvaraju velike probleme, uglavnom ljudima koji imaju alergijske tegobe. Zbog toga, dezinsekcija u Beogradu sve češće vrši profesionalne intervencije sa kojima je moguće eliminisati ova stvorenja u bilo kom životnom okruženju.

Kako se rešiti ružnih bubašvaba u kući ?

Naizgled su veoma ružne, uglavnom bezopasne u smislu da ne ujedaju ali umeju biti prenosioci zaraza. Omiljena mesta boravka bubašvaba su u prostorima gde borave ljudi, upravo iz razloga što im stvaramo dobre uslove za život. Uglavnom su aktivne noću, a pojavljuju se najčešće u kupatilu, kuhinji, u zamračenim i podrumskim prostorijama. Bubašvabe mogu privući čak i vrlo mali ostaci hrane, a omiljene zaslade su im šećerne poslastice. Ovi insekti se mogu hraniti i sa ambalaža prehrambenih proizvoda ili nevidljivim ostacima hrane sa prljavih stvari.

Kako se ovi insekti ne bi pojavljivali, gledajte da operete sve sudove odmah posle jela i držite svu hranu u zatvorenim posudama ili u frižideru savetuju stručnjaci iz Eko Protect. Odstranite sve ostatke hrane sa poda, stola, nameštaja usisavanjem i čišćenjem. Neka vam kanta za smeće uvek bude dobro zatvorena, a praznite je što češće ili je izbacite van vašeg stana.
Kako biste ih se donekle rešili, najefikasnije u borbi protiv ovih tvrdokrilaca su žute kuglice za bubašvabe koje možete kupiti u poljoprivrednoj apoteci ili na pijaci. Soda bikarbona, šećer i čaša vode na crnoj podlozi, jednostavna je i delujuća mešavina u vidu znatnog smanjenja populacije bubašvaba ali prvo morate otkriti gde se insekti-šetači kriju. Ove bube su jako otporna stvorenja te ih se teško otarasiti kada se nastane u kući, zato je potrebno pozvati stručnjake za dezinsekciju koji će profesionalno rešiti ovaj problem.

Insekti mogu biti svuda gde postoji izvor hrane za njih ili mesto gde se mogu skrivati i umnožavati. Ovi nepoželjni i nezvani gosti su problem koji ne nestaje sam po sebi, zato su tu stručni timovi za dezinsekciju, koji​ primenom različitih metoda eliminišu male štetočine.