Search for content, post, videos

Rahela Ferari – prvakinja među glumicama

rahela ferari
rahela ferari

rahela ferari

Rahela Ferari, ime koje ljudima izmamljuje  najveći osmeh na licu, žena koja je ostavila ogroman pečat na jugoslovensku pozorišnu i filmsku scenu.

Kao pozorišna glumica proslavila se vrlo rano, još u srednjoj školi je počela da glumi u operetama novosadskog pozorišta. Akademiju je završila u Budimpešti i tamo je uz najveće velikane plenila scenom.

Rahela je bila Jevrejka i za vreme Holokausta živela je u Zemunu. Gluma ju je spasila od žandara koji su jedne noći došli da je legitimišu.

Njena komšinica shvativši situaciju, pritrčala je Raheli i rekla “Ružo zvali su iz Pančeva dobila si ulogu”. Rahela je shvatila šta je komšinica htela da uradi i uključila se u glumu pred žandarima. Oni su u tom metežu razgovora dve žene zaboravili da je legitimišu. Nakon toga Rahela Ferari je provela ostatak rata na jednom tavanu na Vračaru. Bila je jedini preživeli član svoje porodice. Život ju je naučio mnogo čemu.

Bila je dobitnica svih najprestižnijih priznanja koja jedan glumac može da primi. Oktobarska nagrada Beograda, Orden rada sa zlatnim vencem, Sedmojulska nagrada Srbije…itd.

Uprkos tome, živela je povučeno, posvećena samo onome što je najviše volela u životu – glumi.

U kinematografiji se proslavila tek u nešto poznijim godinama, igrajući zrele žene i bake osobenjake. Svaka od tih uloga urezana je u svest publike, kao uspomena na neku od životnih faza koja je bila obojena smehom.

Serije “Metla bez drške” i “Tesna koža”, film “Davitelj protiv davitelja” za nešto mlađu populaciju predstavljaju glavna sećanja na Rahelu. Njene uloge iako bi bile sporedne, uvek su na neki način bile glavne. Svemu se posvećivala celim bićem, tako je i sama tvrdila.

Najzapamćenija je njena uloga u “Tesnoj koži” i čuvene reči koje bude svakog živog čoveka:

“Ceo život sam štedela paru na paru, jela koske i kačamak, pušila najgoru krdžu i šta sam uštedela? – NIŠTA!!!”

Poruka za sve one koji se plaše života i misle da će većno živeti. Rahela je oživela ove reči, a sigurno je da u tim momentima nije ni morala da glumi. Tako su izgledale njene uloge inače, a njeno životno iskustvo joj je bilo sasvim dovoljno da može tako uverljivo da prenese poruke koje menjaju svest kod ljudi.