Plodovi jeseni za zdravlje i negu lepote

0
105
Plodovi jeseni za zdravlje i negu lepote

Plodovi koje nam priroda daje tokom cele godine možemo iskoristiti u svrhu održavanja lepote i poboljšanja zdravlja. Jesen je specifična, jer svojim polodovima, koje nama pruža na dar, daje nesebično mnogo hranljivih materija, masnih kiselina i uopšte uzev, priprema sve stanovnike planete na hladan, zimski period. Boje koje se tada razvijaju su u svim nijansama  žute, narandžaste i braon te bi valjalo da i hrana koju unosimo u tom periodu bude tog kolorita.

bundeva
bundeva

Na trpezu nam svakog septembra stiže vladarka iz polja narandžastog tona – bundeva. Potiče iz porodice puzavica, a u ishrani se koriste pulpa ploda, semenke i cvet. Smatra se da je poreklom iz Amerike, ali je danas rasprostranjena i gaji se u celom svetu. Izuzetan izvor vlakana, proteina i vitamina, veoma brzo svarljiva. Koristi se kao prva hrana za odojčad zbog svog blagog ukusa i prostih šećera. Može da bude obrok ili dezert, u zavisnosti od začina koji se koriste. Ovaj jesenji plod svakako ima široku primenu kada je ishrana u pitanju: potaži, čorbe, pite, pirei ili jednostavno pečena u rerni. Što se tiče njene primene kada su nega i lepota u pitanju, betakaroteni i C vitamin pomažu čišćenju kože i zatezanju lica. Magnezijum iz mesa bundeve sprečava vezivanje slobodnih radikala pa je ova maska sjajna i protiv starenja kože koja je sklona flekama.

Maska za lice od bundeve

-1 kašika grčkog (ili bilo kog gustog) jogurta;

-1 kašika pirea barene bundeve;

-1 kašika meda;

-1 kašika sode bikarbone;

Kada napravite masku malo će da nadođe zbog sode bikarbone. Nanesite je na očišćeno lice i ostavite da deluje 15 minuta. Isperite masku toplom vodom, a zatim se umijte hladnom (da biste zatvorili pore). Moguć je osećaj blagog peckanja zbog sode bikarbone, ali neka vas ovo ne uplaši. Koža postaje zategnuta i sjajna, dok je na dodir izuzetno mekana.

pitomi kesten
pitomi kesten

Sa razlogom miris njegovog pečenog ploda mami sa uličnih tezgi, opravdava svu garež nakupljenu na prstima, najbolja grickalica u jesenjim danima – kesten. Potiče iz porodice bukvi i raste u svim područjima severne hemisfere. Plod sadrži dosta skroba, a konzumira se pečen, kuvan ili svež (dok je plod veoma mlad). Treba napraviti razliku između divljeg i pitomog kestena, jer plod divljeg nije jestiv za ljude. Osim oporog ukusa, sadrži enzime koji su nesvarljivi u našem organizmu. A glavna razlika je u tome što divlji kesten daje tri ploda iz jedne čaure, dok je kod divljeg pravilo: jedna kućica – jedan plod.

Svoju primenu u kuhinji je odavno dokazao kroz kesten pire, ali se plodovi divljeg kestena koriste i u komzetici, za negu kose i kože lica. Zbog velike koncentracije vitamina C i A, saponina i tanina, odličan je u prevenciji masne kože sklone aknama i bubuljicama.

Maska za kosu

Oguljen i presečen plod divljeg kestena prokuvati u litri vode i pustiti da ključa 15 minuta. Procediti, prohladiti i utrljati u kožu glave i kosu. Ne ispirati. Tanini iz kestena smanjuju lučenje sebuma, pa se ovom maskom sprečava često mašćenje kose. Takođe, ona vraća kosi sjaj i čvrstinu i sprečava njeno opadanje.

Maska i piling za lice

Nekoliko plodova divljeg kestena očistite od ljuske i sameljite. Pomešajte sa kašikom meda i nanesite na lice. Pošto odstoji 10-15 minuta, isperite mlakom vodom ujedno radeći piling. Ova maska je idealna za masnu i problematičnu kožu. Obavezno nanesite kremu na lice posle ovog tretmana.