Pablo Pikaso – slike i reči za sva vremena

0
136
Pablo Pikaso - slike i reči za sva vremena
Pablo Pikaso
Pablo Pikaso

U istoriji slikarstva malo je državnih udara koji se mogu meriti sa onima koje je Pablo Pikaso izveo. Začetnik kubizma i ekspresionizma, počeo da crta već sa 10 godina, da bi svoju prvu izložbu imao samo tri godine kasnije. Učenik svog oca koji je uveliko prevazišao njegove sposobnosti podučavanja, upisuje Kraljevsku Akademiju San Fernando sa 16 godina. Ubrzo dolazi u sukob sa profesorima jer se ne uklapa u tadašnje standarde likovnog obrazovanja. Biva izbačen sa akademije i nikada nije uspeo da je završi. Da je njegov razvojni slikarski put bio nešto drugačiji danas bismo možda bili uskraćeni za Gospođice iz Avinjona, Gerniku, Gitaru, Ženu sa kruškama.

Iako se ženio (samo) dva puta, karijera i život su mu bili obeleženi ljubavnim odnosima. Nepopravljivi ženskaroš kome su ljubavnice često bile inspiracija onog momenta kada bi zapadao u stvaralačku krizu, beskrupulozno bi ih menjao. Jedina koja je njega napustila je njegova druga supruga, Fransoaz Žilo, žena koja je bila 40 godina mlađa od Pikasa i koja mu je rodila dvoje dece.

Umro je u 91. godini, kada mu je otkazalo srce, usled gripa.

Kao i slike i crteži, i njegove izjave oslikavaju njegov stav prema životu koji je bio prožet pobunom protiv ustaljenih standarda i formi. I posle 40 godina, njegove reči imaju moć da uzdrmaju.

Život je komedija za one koji misle, a tragedija za one koji osećaju.

Sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš.

Lepe žene su potrebne samo ljubavnicima i slikarima bez mašte.

Slikаrstvo je zаnаt slepcа koji ne slikа ono što vidi nego ono što osećа; ono što sаm sebi kаže o onome što je video.

Mnogo je godina potrebno da bi čovek postao mlad.

Trаgedijа slаve je u tome dа morаš izgubiti previše vremenа dа bi ostаo slаvаn.

Umetnost je eliminacija nepotrebnog.

Ljubav je najveće osveženje u životu.

Trebale su mi četiri godine da počnem da slikam kao Rafael i ceo život da počnem da slikam kao dete.

Akcija je ključ svakog uspeha.

Majka mi je govorila: “Ako si vojnik, postani general. Ako si sveštenik, postani Papa.” Umesto toga, ja sam bio slikar i postao Pablo Pikaso.