Search for content, post, videos

Nikola Tesla je umro zaboravljen, bolestan i siromašan. Nažalost.

nikola tesla
nikola tesla

nikola tesla

Nikola Tesla, kao najcenjeniji naučnik na svetu, ostavio je za sobom izume na koje smo i mi ponosni i bez kojih svet ne bi bio ono što je danas.

Imao je više od 700 zaštićenih patenata i inovacija. Njegovo ime uvedeno je u Dom slavnih pronalazača Amerike, a najznačajnija nagrada u domenu električne energije zove se Nagrada Nikole Tesle, a dodeljuje je Savet Elektro inženjera – IEEE. Osam američkih država (Njujork, Nju Džerzi, Pensilvanija, Kolorado, Nevada, Minesota, Arizona i Indijana) proglasile su Teslin dan rođenja za državni praznik. Tog dana, između ostalog, na svim javnim zgradama mora se istaći državna zastava. Učitelji u svim školama jedan čas posvećuju Tesli.

Govorio je više jezika – srpski, engleski, nemački, italijanski, francuski, češki, mađarski, latinski i slovenački.

Mnogi njegovi današnji obožavaoci su skloni verovanju da je on “čovek koji je izumeo dvadeseti vek”.

 Nazivaju ga “Prometejem dvadesetog veka”.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u srpskoj porodici u tadašnjoj Hrvatskoj Vojnoj krajini. U mestu Smiljan kod Gospića koje je tada bilo deo Austrijskog carstva. Nikola je pohađao gimnaziju u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Gracu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu izumeo je okretno magnetno polje i napravio prvi praktični motor za naizmeničnu struju.

Što se tiče privatnog života, patio je od opsesivno-kompulsivnog poremećaja koji se ogledao u opsednutosti nekim detaljima. Na primer bio je opsednut brojem tri, pa je tako obilazio oko bloka zgrada tri puta pre nego što uđe unutra. Pored tanjira je imao tri salvete pre obroka itd. Bio je  vegetarijanac.

Preveo je na engleski jezik nekoliko pesama Jovana Jovanovića Zmaja koga je lično upoznao kada je jednom prilikom posetio Beograd. Bio je nominovan za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

Preminuo je na Božić 1943. godine, u hotelskoj sobi Njujorku, u bedi i nemaštini.

Jedna od poslednjih zabeleženih fotografija Nikole Tesle, našla se na sajtu Imgur.