I neuspeh je mogućnost. Uostalom, gde bismo bili bez njega?

0
86
I neuspeh je mogućnost. Uostalom

Krajem 19. veka jedan sredovečni švedski inženjer, referent za patente, očaran obećanjima i mogućnostima koje pruža tehnologija, došao je na radikalnu ideju. Zašto ne bi upotrebio balon na vodonik i tako postao prvi čovek koji je osvojio Severni pol, koji je tada bio misteriozan i nepoznat koliko i Mars? Istraživači su godinama pokušavali da do Pola stignu kopnenim putem. Neuspeh je bio sastavni deo svake ekspedicije. Vazdušna ekspedicija bi, razmišljao je Solomon Avgust Andre, eliminisala mnoge rizike. I tako se jednog julskog dana 1897. godine, uz podršku Alfreda Nobela i švedskog kralja, Andre, sa još dvojicom mlađih kolega, popeo u korpu dvadeset metara širokog balona.

Čim su se podigli, vetar je snažno udario balon. Magla se kondenzovala i ledila na njemu, opterećujući ga. Igl je ostao u vazduhu 65 i po sati. Trideset i tri godine kasnije, lovci na foke naišli su na smrznuta tela Andrea i članova njegove posade – zajedno sa njihovim foto-aparatima i dnevnicima, koji su otkrili da su bili primorani da se spuste na jednu santu leda, 480 kilometara od Severnog pola. Trojka je stradala tokom iscrpljujućeg tromesečnog pešačenja ka jugu.

neuspeh nas uci
neuspeh nas uci

Neuspeh – kome nikada ne težimo, koga se uvek plašimo i koji je nemoguće ignorisati – avet je koja lebdi nad svakim životnim pokušajem.

Ipak, bez žaoke neuspeha koja nas podstiče na preispitivanje i promišljanje, napredak bi bio nemoguć.

“Pokušaj ponovo. Ponovo pogreši. Pogreši bolje.” Semjuel Beket.

Danas je sve prisutnija svest o značaju neuspeha. Vaspitači osmišljavaju načine da nauče decu da ga lakše prihvate. U poslovnim školama se uči o njemu. Psiholozi proučavaju kako se nosimo sa njim, obično s namerom da poboljšaju šanse za uspeh. I zaista, sama engleska reč success izvedena je iz latinske reči succedere (slediti, dolaziti posle nečega). A ono posle čega dolazi uspeh, naravno, jeste neuspeh. Jedno ne može bez drugog.

Neuspeh, čak i onaj najpatetičniji, pruža nam informacije koje nam pomažu da sledeći put postupimo drugačije. Neuspeh nam pruža priliku da usavršimo svoj pristup. Svaki put sve inteligentnije preuzimamo rizik.

Neuspeh je, takođe, podsetnik da sreća igra značajnu ulogu u svakom poduhvatu. Neuspeh ostavlja dublji trag. Sa druge strane, uspeh je vrlo prolazna stvar. Neuspeh vas čini opreznim. Uspeh neopreznim.

I dobro je što je tako. Isključite li neizvesnost, isključili ste motivaciju. U čovekovoj prirodi je da želi da proširi vidike. Nema nikakve magije u postizanju onoga što već znamo da možemo postići.

Izvor: nationalgeographic.rs