Da li znate koliko košta najskuplja haljina na svetu?

0
76
Da li znate koliko košta najskuplja haljina na svetu?

Bez sumnje teško je i zamisliti cifre poput onih koje se nalaze na komadiću papira koji predstavlja cenu najskupljih haljina na svetu.

“Svaka roba ima svoga kupca”, i bez obzira na izreku pravo je  iznenađenje da postoje ljudi spremni da za komad haljine koji ima slavu samo jednu sezonu ili još češće jedno “pojavljivanje” plate toliku količinu novca da se “normalnim” ljudima zavrti u glavi.

Maria  Grachvogel “dragocena” haljina 1,8 miliona $

Napravljena je od najfinije svile sa preko 2000 utkanih dijamanata.  Prikazana je na reviji dizajnerke Marije Gračvogel, a cifra  koja je objavljena je samo cena koštanja izrade. Ne zna se tačno za koliko je prodat ovaj dragoceni komad garderobe.

dragocena haljina
maria grachvogel

Crni dijamant Debbie Wingham 5,5 miliona $

Ovu haljinu je britanska dizajnerka Debi Vingam predstavila na nedelji mode u Kijevu. Okićena je sa 1000 crnih i belih dijamanata, izrada je trajala pola godine. Haljina je teška 13.3 kilograma, tako da ukoliko je kupite , bolje nemojte da stajete na vagu dok je nosite.

haljina crni dijamant
Crni dijamant Debbie Wingham

Dijamantska haljina Scott Henshall 9 miliona $

Dizajn haljine je inspirisan paukovom mrežom, što je čini veoma lakom obzirom na to da na sebi ima preko 3000 dijamanata. Haljinu je 2004. godine nosila pevačica Samanta Mumbaj na premijeri filma “Spajdermen”.

haljina ludilo
scott henshall

Debbie Wingham “Abaya” 17,5 miliona $

Ovo je najskuplja tradicionalna  haljina, napravljena za žene muslimanske veroispovesti. Druga po redu haljina na listi najskupljih dizajnerke Debi Vingamt. Haljina je dizajnirana i napravljena u Dubajiu a na njoj ima 2000 utkanih dijamanata, među kojima su i crveni dijamanti koji važe za najskuplje i najređe na svetu. Na pojedinim delovima haljine takođe ima i 14-okaratnog zlata.

haljina tradicionalna
debbie wingham abaya

Slavuj haljina Kuala Lumpur – 30 milliona $

Crvena svila, tafet, dijamanti  i 750 “Swarovski” kristala. Dizajnirao ju je Fayizali Abdullah, na  centralni deo haljine postavio je 70-okaratni dijamant u obliku kruške. Haljina je bila prikazana na “Gran pri stilo” nedelji mode 2009. godine.

Nightingale-of-Kuala-Lumpur