#Onokad dečak želi da bude devojčica

0
89
#Onokad dečak želi da bude devojčica
decak zeli da bude devojcica
decak zeli da bude devojcica

Dečak duge kose, sa minđušom u jednom uhu šeta pistom u ljubičastom odelu. Ima narandžaste tregere i zelene patike. U vremenu otvorenih seksualnosti, androgenih modela i popularizacije fizičkih prepravki – vizuelni uticaj na decu je ogroman. Ono što vide – oni prate. Iz te perspektive priča o tetoviranju izgleda naivno a tek bušenje ušiju “može da poremeti centar za ravnotežu”. Onog momenta kada ugledate osobu čiji pol ne umete da odredite na prvu – zapitate se da li je došlo vreme za reviziju gramatike srpskog jezika?

Odrastajući, deca ne najlakše nego jedino i isključivo uče po modelu. Po primeru koji im je ponuđen i u koji gledaju pri odrastanju, naravno. Kada malo odrastu sami biraju modele, ali do tada temelji bi već trebalo da budu čvrsto ukopani. Da ne kažemo stabilni.

Biohemijski razvoj ih u određenom periodu približava istom polu. Naprosto, dečak od 4 godine smatra da je neprihvatljivo da se igra sa devojčicama. “One su dosadne”, “Samo sede i pričaju” ili “Čega ja da se igram sa njima?” su neka od pitanja kojima odlučno brane svoje stavove.

Posle toga nastupa period kada je moguće ostvariti veću interakciju, naročito ukoliko postoji kreator ili već kreirana igra. Primećuju i konstatuju se razlike u fizičkom izgledu i večito pitanje “Zašto i ja imam sike, a nisam devojčica?”. Tek, mudro delanje roditelja je stalno na ispitu. Kako im objasniti da je crvena samo boja za devojčice? I, da li je uopšte?

Ono na šta treba obratiti pažnju i pametno izvagati odluku je kada vas vaše muško čedo upita

“Da li i ja mogu da namažem nokte?”.

Plavom bojom, naravno. Jer ona je za dečake. Ispitivanja su potvrdila da je dečija želja za identifikacijom ogromna. Rade po principu copypaste i teško, gotovo nemoguće im je da shvate ukoliko im bez objašnjenja i grubo kažete da to nešto ne može. Zašto?

Kopiranjem dete vam neverbalno poručuje da mu se model sviđa. I da na sve načine želi da mu se približi. Da bude baš kao svoj idol. Makar i mažući nokte.

Uticaj svega se prenosi na sve. Odeća koju dečak nosi mora biti plava ili eventualno zelena. Belo je za spavanje, a sivo nosi samo baba. I tako, niste stigli ni da dignete glavu, a modni vodič govori kroz njih. Treba li napomenuti da veliki procenat dece u tom uzrastu nije u stanju da samostalno veže pertle?

Odrastanjem, vaše dete oblikuje i vas. Shvatite da je neke stavove nemoguće odbraniti, bezrazložno prihvatanje “da” ili “ne” više nisu opcija.

A ostaje pitanje kako da politički korektno objasnimo želju deteta da se izrazi kao određeni pol? Polna diskriminacija – STOP!!! Ne mora da znači da ćete stvoriti homoseksualca dozvolivši mu da lakira nokte sa najboljom drugaricom. Put do homoseksualizma je potpuno druga kaldrma.