Najpopularnije ESTETSKE OPERACIJE u Srbiji

0
75
Najpopularnije ESTETSKE OPERACIJE u Srbiji
estetske operacije konzumiraju i muskarci
estetske operacije konzumiraju i muskarci

Estetske operacije u Srbiji danas vrši oko 130 hirurga, a dozvolu za rad ima 11 privatnih specijalnih bolnica i 8 ordinacija. Broj njihovih korisnika nigde nije precizno zabeležen. Međutim, prema broju implantata koji se uvezu (oko 8.000) statistika procenjuje da se u našoj zemlji godišnje izvede oko 10.000 ovakvih zahvata. Obzirom na zvanične podatke koji tvrde da se u Srbiji godišnje izvrši 3.500 estetskih operacija, ostaje velika rupa. Srbija je izuzetno interesantna za medicinski turizam zbog odnosa cene i kvaliteta usluga estetske hirurgije. Cene estetskih operacija u Americi, Kanadi i zemljama zapadne Evrope su i do deset puta veće od onih na tržištu Srbije. 30% svih operacija se izvrši na ljudima iz inostranstva. I taj broj je u konstantnom porastu.

70% korisnika ovih usluga su žene, a najčešća estetska operacija je povećanje grudi. Ona čini 2/3 svih korekcija izvedenih na ženama. Sledeća na spisku je operacija nosa i liposukcija. Poslednja dva mesta zauzimaju podizanje kapaka i uklanjanje podočnjaka.

Ni muškarci ne zaostaju. Intervencija kojoj najčešće pribegavaju je presađivanje kose. Čak 80% izvedenih estetskih operacija čini upravo to. U preostalih 20% spadaju operacija ušiju i liposukcija. Muškarci se neretko odlučuju i za intervenciju kojom se povećava tonus grudi ugrađivanjem implantata.

Novac koji morate izdvojiti za ove usluge se kreće od 2€ (koliko košta pramen kose za presađivanje), preko 600€ (operacije ušiju i kapaka), do 3.000€ (što je cena za implante u grudima). Najskuplja intervencija ovog tipa na našem tržištu je liposukcija i košta između 3 i 4.000€. U statistiku nisu ušle estetske operacije koje ne zahtevaju anesteziju, odnosno botox, hijaluron, mezoterapija i ostale korektivne discipline estetske hirurgije. Zanimljiv podatak je da u Kanadi cena izrade zubnih implantata za celu vilicu dostiže i do 95.000$, dok ćete u Srbiji za istu intervenciju izdvojiti deseti deo ove sume.

Trend koji je poslednjih 10 godina aktuelan, prema tvrdnjama stručnjaka, je da pacijenti na kojima se izvrše estetske operacije insistiraju na što manjoj vidljivosti korekcije. Dakle, prošlo je vreme nesrazmerno velikih grudi i prevelikih usana, tvrde stručnjaci