Search for content, post, videos

Da li je moguće muško-žensko prijateljstvo?

prijatelji
prijateljtsvo

on i ona prijatelji

Prijateljstvo između muškarca i žene uvek se dovodi u pitanje. Da li je zaista ono moguće i ostvarivo?

Već između navršene treće i četvrte godine života, dečaci i devojčice kreću svojim putem. Razdvajanje je uslovljeno isključivo hormonalnim statusom. Do tog perioda, nivo estrogena tj. testosterona multiplikovalo se u organizmu.

Kreće milion već viđenih situacija, kao što su “dečaci vole robote” a “devojčice Elzu”. Sasvim “prirodna” stvar, muškarci i žene različito doživljavaju ovaj svet. Međutim čak i u tom uzrastu moguće je prijateljstvo, deca koja se igraju žmurke ili vije – ne prave razliku.

U toku odrastanja jedini period kada je gotovo nezabeleženo da je muško-žensko prijateljtsvo moguće je PUBERTET. Tada hormoni toliko divljaju da su i sami adolescenti van sebe od zbunjenosti. I kada se druže, momci i devojke, to je uglavnom veliko društvo – pa se ne računa.

U odraslom dobu, dolaze novi izazovi. Odrasle, već relativno formirane ličnosti, više ne  posmatraju samo nečiji pol. To je period kada se ljudi vezuju na razne načine.

Lepši pol je pristalica teze da je moguće da budu samo prijateljice sa muškarcima, da bi psiholozi  to svojim istraživanjima i dokazali.

Žene vrlo retko mešaju prijateljstvo i strast, vrlo su konkretne u pravljenju te razlike. Žena ima moć u startu da vidi u muškarcu da li je potencijalni drug ili dečko. Ako je dovoljno iskrena i korektna odmah će se izjasniti po tom pitanju.

Muški ugao na ovu temu je nešto zanimljiviji. Jačem polu testosteron jednostavno ne dozvoljava da se distanciraju od seksualnosti. Bar ne u početku. Možda i nikad. Muško-ženska prijateljstva uglavnom i počinju tako što ON-NJOJ-PRIĐE, a ONA-MISLI-DRUGAR. Većina susreta tu sretne svoj kraj.

Najbolji prikaz muškog ugla je u filmu “Kada je Hari sreo Sali”. Sali i Hari su pokušavali da budu samo prijatelji, Hari je ubeđivao sebe konstantno da ne postoji ništa više od prijateljstva među njima, ali ga je priroda konstantno demantovala. Muškarci su mišljenja da je moguće imati drugaricu samo ukoliko su oboje u srećnim vezama.

Svedočenja velikog broja žena i muškaraca ipak potvrđuju da su prijateljstva moguća i da su za ceo život. Ogromno međusobno poverenje i neverovatna doza odanosti, samo se nameće pitanje, ZAŠTO SE ŽENE NE UDAJU ZA SVOJE DRUGOVE?