Zašto je poseta muzeju dobar izbor za kišni dan?

0
71
Zašto je poseta muzeju dobar izbor za kišni dan?
prirodnjacki muzej
prirodnjacki muzej

Muzej je sjajan izbor za poslepodnevno druženje vašeg deteta i vas. Kada jesenje kiše ograniče kretanje po parkovima, svim mamama se pojavi oblak nad glavom u obliku znaka pitanja: kuda sad sa decom? Njihova nepresušna energija ne podleže procesu hibernacije pa je neophodno upotpuniti vreme posle vrtića i škole nekim adekvatnim programom. Pozorišne i bioskopske predstave imaju svoje termine prikazivanja i ukoliko se oni ne uklapaju u vaš raspored, taj vid zabave je propao. Pored igraonica, koje su otvorene u svim terminima, postoji još jedna edukativna zabava za vas i vaše dete. A to je poseta muzeju.

Kao svojevrsna ustanova kulture, muzej nudi niz sjajnih interaktivnih i zabavnih programa za decu. U zavisnosti od dečijih afiniteta možete ga povesti u neki od sledećih muzeja i tamo se zagarantovano beskrajno dobro provesti.

Prirodnjački muzej

Ako vaše dete voli dinosauruse, školjke ili neke druge životinje – poseta ovakvom izložbenom prostoru će ga sigurno oduševiti. U zavisnosti od postavke koja je u tom momentu aktuelna, ne može, a da vam ne zastane dah pred replikom T rex-a u prirodnoj veličini ili skeletom mamuta. Kada bi vaše dete ugledalo fosil praistorijske školjke čiji prečnik dostiže i neverovatnih 80cm sigurno bi ostalo oduševljeno. Svakako, njegov parametar za veličinu školjke su one koje nalazi na moru ili reci. Pored svakog eksponata postoji i tabla sa pričom koja objašnjava o kojoj životinji je reč pa će vaše dete zasigurno nešto i naučiti.

Muzej nauke i tehnike

Ako vaš potomak gaji talente i ljubavi prema tehničkim dostignućima, poseta Muzeju nauke i tehnike će biti pun pogodak. Svi muzeji imaju svoje stalne postavke, a u okviru njih se uvek nalaze i eksponati koji su vezani za istoriju samog muzeja. Kada su nauka i tehnika u pitanju, mladi IT genije ne može ni da zamisli kako su nekada kompjuteri izgledali. A tek koliki su bili… Prototip prve sijalice, prvi rendgen aparat, prva veš mašina, polaroidi, prve filmske kamere, televizijski i radio aparati. Sve su to eksponati koji vas vraćaju kroz vreme, a njima daju nove vidike.

Vojni muzej

Neretko dečaci u određenoj dobi gaje sklonost ka oružju, tenkovima, topovima i ostalim muškim stvarima koje ih, sakupljene na jednom mestu, očekuju. Na tim mestima veoma često je moguće videti viteški oklop, pravi pravcati mač, pušku ili pištolj. Za sve one koji su strasni zaljubljenici u nešto ovog tipa, poseta takvoj izložbi izazvaće veliko oduševljenje.

Muzej vazduhoplovstva

Ako je vaše dete opčinjeno letilicama, poseta Muzeju vazduhoplovstva je pravi mini izlet. Pored pravih aviona, u koje dete može da sedne i vidi izbliza komandnu tablu, postoje i ostale vrste letećih objekata koje će ga baciti na kolena. Helihopteri, prvi modeli bespilotnih letilica, avio mitraljezi i bombe su stvari nad čijim veličinom zastaje dah. A za njih je to svojevrsna avantura, jer će retko gde moći da glume pilota. Osim ovde, razume se.

Naravno, ovde nisu pobrojani svi muzeji, jer je njihov spisak podugačak. Jedino što vam je potrebno je dobra volja i celih 300 dinara (koliko košta najskuplja ulaznica) da povedete vaše dete na put kroz vreme. Svi muzeji imaju i deo za najmlađe posetioce gde im je omogućeno da dodirnu neke eksponate, da nešto nacrtaju, naprave ili urade sa nekom mašinom. U nekim muzejima deca ostavljaju poklone u vidu crteža ili radova koji su, kasnije izloženi u istom tom prostoru. A u nekim drugim dobijaju poklone. Ovo je svakako jedan od najkorisnijih, a najjeftinijih vidova zabave u kom ni roditelji nisu zapostavljni. Zato, dete za ruku i pravac muzej.