Izbeljivanje zuba – najčešće korišćene tehnike

0
95
Izbeljivanje zuba - najčešće korišćene tehnike
izbeljivanje zuba
izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je metoda kojom se pomoću određenih supstanci (hemijskih ili prirodnih) izbeljuju zubi. U zavisnosti od toga da li se radi o vitalnim ili avitalnim zubima i tehnike se razlikuju. Nudimo vam listu od nekoliko najefektnijih i najbezbednijih metoda beljenja zuba.

Vitalni zubi

Ovaj termin podrazumeva da su u pitanju vaši zubi, bez ikakvih nadograđenih delova. Postoje dva tipa izbeljivanja vitalnih zuba:

– ordinacijsko-kućna metoda;

– ordinacijska metoda;

Ordinacijsko-kućna metoda je veoma jednostavna tehnika kojoj stomatolozi daju prednost, u odnosu na ostale metode. Rezultati su bolji i dugotrajniji. Deo ove metode se sprovodi u ordinaciji, od strane stomatologa, a  deo od strane samog pacijenta, u kućnim uslovima.

Procedura uključuje pravljenje providnih silikonskih folija (tray-eva) na osnovu otiska pacijentovih zuba. Nakon kratke obuke u ordinaciji, pacijent može sam da aplikuje gel za izbeljivanje zuba na foliju i da je nosi tokom noći. Rezultati su vidljivi posle 10 do 14 dana. Potrebne su povremene kontrole tokom procesa, a nakon završetka, zubi se tretiraju visokom koncetracijom fluorida. Zbog niske koncentracije karbamid peroksida, ova metoda je potpuno bezbedna i ne oštećuje meko i tvrdo tkivo. Po potrebi, postupak može biti ponovljen najranije za 6 meseci do godinu dana.

Ordinacijsko izbeljivanje laserom (Zoom whitening system) je estetska procedura koja traje imeđu 90 i 120 minuta. Podrazumeva korišćenje gela za izbeljivanje visoke koncentracije koji se aktivira specijalnom lampom. U težim služajevima obojenosti, neophodno je ponavljanje procesa ili kombinovanje sa ordinacijsko-kućnom metodom. Po završetku tretmana, zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP-om (amorfnim kalcijum fosfatom).

Ordinacijsko izbeljivanje hladnim svetlom (Beyond whitening system) je estetska metoda izbeljivanja koja traje između 30 i 45 minuta. Pre početka procesa potrebno je detaljno pregledati zube, sanirati karijes, zameniti loše plombe, ukloniti kamenac, ispolirati zube i odrediti nijansu zuba. Ova tehnika podrazumeva korišćenje gela visoke koncentracije koji se aktivira upotrebom hladnog svetla. Čitav proces se obavlja u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva u ustima. Ukoliko postoji teža obojenost zuba, postupak se ponavlja ili se kombinuje sa ordinacijsko-kućnom metodom. Na samom kraju, zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP-om.

Avitalni zubi

Za izbeljivanje avitalnih zuba stomatolozi preporučuju tzv. iznutra-spolja metodu jer daje najbolje rezultate. Materijal koji se koristi je karbamid peroksid i postupak se sastoji iz dve faze. U prvoj fazi izbeljivač se aplikuje na unutrašnjost krunice i proces se ponavlja dok se ne dobije željena nijansa. Druga faza podrazumeva nanošenje gela na spoljni deo zuba pomoću folije koja se koristi u ordinacijsko-kućnoj metodi. Posle toga nastupa period stabilizacije boje i zubi se restauriraju 7 dana od završetka procesa izbeljivanja.

Tokom procesa izbeljivanja, kojom god metodom da se radi, važno je izbegavati jako obojenu hranu i piće – crno vino, kafu i cigarete. Za uspeh procesa je od presudnog značaja adekvatna saradnja pacijenta i stomatologa. Ukoliko se ne isprate sva uputstva i koraci željena nijansa možda neće biti postignuta.