Search for content, post, videos

Probudi se i uživaj u najlepšim trenucima roditeljstva

trenuci
trenucima roditeljstva

labudica mamica

Od rođenja do “oslobođenja” od dece, put roditelja u mnogim trenucima zaista biva trnovit. Onaj najraniji period svakako je najslađi. Bebe imaju neka neobjašnjiva magična svojstva da začaraju sve oko sebe. Njihov dolazak u kuću boji prostor duginim bojama. Sve postaje drugačije i sve miriše na njih. Uskoro zatim kreću grčevi, sisanje, buđenje ili uopšte nespavanje, koje nije nimalo zabavno. Svaki plač tako male, tek rođene bebe, može da izazove blaži nervni slom kod “nove” mame. Taman se smirite i krenete da uživate, ide bljuckanje, preslvačenje, plakanje, (ne)spavanje… I između svih tih situacija itekako postoje momenti koji daju savršenu punoću smisla postojanja.

Zaspivanje

Nakon zarađene upale mušića, išijasa i tri nervna sloma, zbog nošenja bebe u toku noći, ona konačno zaspi na vašem ramenu. Krene da se topi od opuštanja i čujete ono glasno disanje… Rukice opuštene koje vas grle. Vraća se sreća i zadovoljstvo, kao da maločas niste dušu ispustili u toj prostoriji. Za bebu je mama čitava planeta, oaza mira, izobilja i ljubavi. Sve ćete to osetiti samo u jednom trenutku. Deca daju mnogo više nego što traže. Njih samo treba voleti. I stvarno su najlepši kad spavaju… Neverovatno.

Prve reči

Kada prvi put od svog deteta čujete reč “mama”, nemoguće je da doslovce ne padnete u nesvest od sreće. Ono kaže mama – a misli sve moje na svetu, a mama se rastopi u bojama duge. Uz reči kreću i prvi koraci, koji nisu samo mehanički već i u velikoj meri metaforički. Prvo samostalno koračanje po ovoj našoj zabačenoj planeti. To je sami početak početka samostalnosti. I napredak vašeg iščašenja pršljenova.

Samoinicijativno maženje

Maženje sa decom je uvek čarobno. Međutim onaj spontani trenutak kada oni sami i “nepozvani” dođu da se maze, grle i ljube, najlepše je iznenađene u životu. Sve što je do tada bilo – staje, zaustavljeno je u svom rasplamsavanju, sve se zamrzne i postane trenutak maženja… poljubaca, i razume se, na kraju gnjavljenja koje prerasta u “mučenje” deteta najčešće… zato deca uzimaju pauzu do drugog samoinicijativnog dolaska na partiju gnjavaže.

Volim te

Sva zajedno romantična “VOLIM TE” ovoga sveta, nisu ni približno velika kao jedno izjavljivanje ljubavi deteta svojim roditeljima. Kakva je to nagrada za sve što mame i tate jesu i za odluke koje su doneli u životu, znaju samo oni sami. Čak i kada vas najviše iznerviraju, deci je lako da nađu način da uspostave ponovo ljubavni mir. Oni to kažu jer su slušali od svojih roditelja toliko puta, a kada su konačno shvatili šta ta reč označava, svesno svojim roditeljima izjavljuju ljubav.

Ti si najlepša mama

Ustvari ti si najlepša i najbolja mama na svetu, to deca misle, baš kao i svi zdravi odrasli ljudi koji imaju lep odnos sa svojim roditeljima. Kada vam dete kaže da ste najlepši, milijarderska modna, prehrambena i fitnes industrija sa svojim postulatima pada u ambis. Tako i treba. Mame su u očima svoje dece zauvek posebni entiteti. Birajte da budete srećan roditelj!