Search for content, post, videos

Što je dete manje igračka treba da bude veća

Svaka igračka imaju svoju namenu. One su prvi korak ka razvoju kognitivnih i motoričkih veština. U zavisnosti od uzrasta deteta i veličina igračke treba da bude prilagođena.

Što je dete manje igračka treba da bude veća – zlatno pravilo kog treba da se pridržava svaki roditelj.

igracke za bebe

igracke za bebe

Bebe su vrlo mala stvorenja koja veoma teško koordiniraju i sopstveno telo, pa je kupovina svakakvih igračaka u ovom uzrastu besmislena. Zvučni nadražaj im je veoma važan stoga je za njih idealna igračka koja ispušta ili proizvodi zvukove. To mogu biti zvečke, velike platnene kocke sa zvončićima (koji se nalaze unutra), lopte. Kada dete postane stabilno u sedećem položaju možete mu kupiti neku plišanu igračku. Važno je da igračka bude približne veličine kao i vaše dete. Na taj način ono može da ostvari inerakciju sa njom. Takođe, takva igračka će pomoći detetu da shvati telesni model (glava, ruke, noge, stomačić).

Igračka za dete do treće godine ne sme da sadrže delove koji se mogu progutati.

Sa navršenih godinu dana dete je već stabilno (neko je i prohodalo) pa i igračke koji koristi u ovom uzrastu odrastaju sa njim. Ovo je idealan period za točkove. Kolica i guralice čine 2/3 detetove visine i to je idealna veličina. To su igračke čijim korišćenjem dete uči da koordinira stvarima koje se kreću i da kontroliše i svoje i kretanje igračke. Takođe se razvija startnost deteta. Guranje kamiona ili bacanje lopte zahteva promenu položaja ukoliko dete ode po igračku. Debele krede su idealne za zabavu u parku. Kutije sa poklopcima i one sa otvorima u koje se ubacuju razni oblici su poželjne. Važno je da svi ti oblici mogu da stanu detetu u jednu ruku kako bi lakše radilo sa njima. Dete u ovom uzrastu i dalje treba da nosi igračke sa dve ruke pa im prema tome i birajte veličinu.

guralice su sjajan izbor

guralice su sjajan izbor

Do druge godine dete intenzivno razvija finu motoriku. Ovo je period kada slaže toranj od kocki i u stanju je da baci loptu dlanom okrenutim na gore. U ovom uzrastu je idalno kupiti mu Lego Duplo (od 2 do 5) ili neke slične kocke. Slagalice sačinjene od 4 ili 6 delova su idealan početak. Sa dve ipo godine dete treba da počne sa nizanjem krupnih perli i u stanju je da uhvati predmet sa dva prsta. Debele krede treba da se zamene onim tanjim.

Kako dete raste tako se igračke smanjuju.

Do treće godine dete pokazuje fantastičan napredak. Može samostalno da jede kašikom i viljuškom, u stanju je da navije igračku ključem. Perle koje niže su mnogo manje zato je neophodno da se to radi u prisustvu roditelja. Naučilo je da drži makaze i neprecizno seče njima. Veličina igračaka se znatno smanjila pa je u stanju da ih nosi jednom rukom. Ovo je period kada se radi na preciznosti.

makaze su vazne za preciznost

makaze su vazne za preciznost

Posle treće godine, debeli flomasteri su zamenjeni tankim, uči se precizno listanje knjige, broj slagalica u puzli se povećao na 20. Lepljenje stikera je već izvežbano, jedino se radi na preciznosti. Dečaci su u stanju da zašrafe šraf, a devojčice da obuku lutku.