Šta je sve potrebno bebi za normalan razvoj?

0
183
Šta je sve potrebno bebi za normalan razvoj?

Beba je već stigla ili je ‘’na putu’’, sve ide kako treba, ali niste sigurni kojim tempom bi trebalo da se razvija i kako vi možete da utičete na to?

Najosetljiviji stadijum čovekovog razvitka je faza bebe, stoga treba posebnu pažnju posvetiti ovom delu rasta i razvoja, jer je najbitniji i najzahtevniji.

Koliko brzo beba treba da raste? Koju hranu i koliko treba da jede? Koliko sna joj je potrebno? Ako vas zanimaju ova i slična pitanja, nastavite da čitate i u daljem tekstu saznajte šta je sve potrebno bebi za normalan razvoj.

Šta je potrebno bebi po dolasku kući?

Neke od najbitnijih stvari su garderoba, presvlake, stvari za dojenje i hranjenje, stvari za kupanje i negu, oprema za sobu itd.

Ukoliko je beba već kod kuće, verovatno ste nabavili pojedine stvari sa spiska. U slučaju da niste sve što vam je potrebno za bebu možete poručiti online. Kupovinu online preporučujemo, naročito ako želite da ostanete kod kuće.

Stvari kao što je garderoba ćete morati periodično da kupujete kako beba bude rasla i prerastala je. Pelene i presvlake se kupuju redovno, dok se oprema može koristiti i po nekoliko godina.

Šta predstavlja normalan razvoj bebe?

Normalan razvoj bebe podrazumeva optimalnu stopu porasta po nedeljama i mesecima, i normalan razvitak svih psihomotornih funkcija i čula u određenom vremenskom roku koji predviđa biologija našeg organizma.

Koliko brzo beba treba da raste?

Vremenom ćete primećivati promene na bebi, ona će rasti i razvijati se. Ono što bi bilo dobro je da pratite rast i da merite vašu bebu jednom nedeljno kako biste znali da li sve ide kako treba.

U prvih 3 do 5 dana beba će izgubiti oko 10% telesne mase, što bi trebalo da nadoknadi do kraja druge nedelje života. Normalnim tempom bi trebalo da do kraja prvog meseca života dobije još 800-900 grama,  a do kraja drugog meseca još toliko.

Ako posmatramo bebinu visinu, ona bi trebalo tokom prva dva meseca da raste oko 3-4 centimetra mesečno.

Razvoj bebine glave je takođe od velike važnosti, stoga njoj posvetite posebnu pažnju. U prvom mesecu života bi trebalo da poraste za 1-2 centimetra, ali ono što je još važnije su fontanele. Fontanele su mesta na lobanji koja nisu potpuno zatvorena i mekana su. Zadnja će se zatvoriti u prva tri meseca, a prednja kada beba navrši godinu dana života.

Kako bi trebalo hraniti bebu u prvim mesecima života?

Jedina hrana koju beba treba da konzumira u prvih 6 meseci je majčino mleko. U prvih nedelju dana života majčino mleko je drugačijeg sastava nego inače, naziva se kolostrum i sadrži imunoglobuline koji bebi stvaraju imunitet.

Nakon toga bebu treba hraniti svaki put kad je gladna i pratiti njen napredak. Ne treba bebu prejedavati i forsirati je da nastavi sa dojenjem ukoliko je prestala. Prekomerno hranjenje takođe može navići organizam da stvara masno tkivo, pa u zreloj dobi može imati tu tendenciju.

Konsultujte se sa svojim pedijatrom koju zamenu za mleko je najbolje da koristite ukoliko imate poteškoća sa proizvodnjom mleka ili dojenjem.

Beba treba da konzumira majčino mleko barem do godinu dana, a izuzetno je poželjno da ga pije sve do napunjene tri godine jer tako ojačava imunitet za ceo život.

Koliko sna je potrebno bebi za normalan razvoj?

Potrebno je da beba spava oko 16 sati dnevno. Primetićete da beba ima dva nivoa spavanja, aktivno i tiho spavanje. U aktivnom snu se može povremeno nasmejati, napraviti nekakvu drugu grimasu ili pomerati udove, dok je u tihom potpuno opuštena i ne mrda se.

Ne zaboravite da vašu bebu uvek postavite na leđa da spava kako bi mogla nesmetano da diše.

Da li nas beba može obavestiti kada joj je nešto potrebno?

Beba će uvek plakati, to je jedini način kojim se ona nama obraća u početku. Vremenom ćete početi da razlikujete plač koji zatražuje promenu pelene, hranu ili samo malo pažnje. Vodite računa pri odabiru načina za umirivanje bebe i nikako je nemojte drmati, jer to može uzrokovati ozbiljne povrede.

Bilo bi dobro da imate rutinu hranjenja i spavanja jer će to osigurati da beba svaki dan ima dovoljno sna i da nije gladna.

Takođe, beba će plakati nekada i ‘’bez razloga’’, kada ne prestaje da plače i ne možete joj udovoljiti. To je verovatno jer ima grčeve. Grčevi se javljaju u uzrastu od dve nedelje, a mogu trajati sve do šestog meseca.

Kako beba bude rasla i vreme prolazilo sve ćete se više upoznavati i umeti da prepoznate njene potrebe i zahteve.