Eco friendly aparati: kako odabrati klima uređaj?

0
74
Eco friendly aparati: kako odabrati klima uređaj?

Zaljubljenicima u ekologiju kupovina klima uređaja nije ni malo lak zadatak. Oni moraju naći ovaj aparat po pristojnoj ceni, a koji će pritom svojim radom ispuniti potrebe njihovog domaćinstva i neće ugroziti i narušiti životnu sredinu.

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi kojima je pored sopstvenog komfora jednako bitna i priroda i očuvanje životne sredine, pročitajte naredne redove i u njima potražite odgovor na pitanje – kako pronaći eco friendly klima uređaje?

Birajte klimu koja odgovara veličini prostora koji grejete ili hladite

Karakteristike klima uređaja, poput veličine i kapaciteta, pre svega treba birati tako da odgovaraju veličini prostorije koju grejete ili hladite. U suprotnom, završićete sa premalim aparatom koji će trošiti mnogo energije da bi zagrejano/ohladio vašu sobu velike kvadrature ili prevelikom klimom koja će koristiti bespotrebno veću količinu struje.

Zato, ukoliko uzimate klimu čija će namena pre svega biti da ohladi vaš dom tokom vrelih letnjih dana, razmislite o svim karakteristika trpezarije, dnevne ili spavaće sobe u kojoj ćete uređaj instalirati. Upravo od toga da li je prostorija preko dana osunčana, koliko prozora i vrata poseduje, da li je pregrađena ili je spojen sa kuhinjom gde je često uključen šporet i rerna, zavisiće kakav tip klima uređaja vam je potreban.

Isto tako, ako klimu želite da koristite kako biste prevashodno zagrejali i utoplili prosto za vreme zime, nije isplativo kupiti isti model klima uređaja koji većina koristi za hlađenje. U tom slučaju, najekonomičniji suinverter klima uredjaji koji, za razliku od klasičnih klima, mogu da greju prostoriju i kada temperatura padne i do čak 20 stepeni ispod nule. Takođe, pri radu znatno brže postižu željenu temperaturu, zbog čega troše mnogo manje električne energije u odnosu na obične klime.

Potražite kompresore sa promenljivom brzinom

Kompresor je deo klima uređaja koji troši najviše električne energije. Zbog toga je najbolje prilikom kupovine aparata proveriti jačinu kompresora koji poseduje i potražiti onaj koji samostalno menja brzinu svog rada, na osnovu temperature u prostoriji.

Jačina kompresora u specifikaciji klima uređaja ima oznaku BTU (skraćenica za – britanske termalne jedinice). Najslabije klime su takozvane “sedmice” sa jačinom kompresora 7000 BTU. One mogu da zagreju ili ohlade prostoriju do 20m2, dok je za sobe veće površine ipak potrebna “devetka”, odnosno klima jačine kompresora od 9000 BTU ili čak i “dvanaestica” sa 12000 BTU.

Vodite računa o energetskoj klasi

Znamo da je kada opremate svoj dom i kupujete više kućnih aparata, bitno da pronađete one koji ne koštaju mnogo i uštedite koji dinar. Međutim, na energetskoj klasi uređaja nikako ne treba štedeti. Iako su nešto skuplji, uvek je na kraju isplativije odabrati klima uređaje sa oznakom A..

Računica je jasna, one klime koje su u A (A+, A++, A+++) klasi imaju najveću energetsku eikasnost. Takvi aparati daju 3,2 W toplote u zamenu za 1 W potrošnje električne energije. Time su računi za struju na mesečnom nivou manji, a očuvanje prirode veće, jer ćete prelaskom na energetski efikasni klima uređaj pomoći planeti time što ćete smanjiti emisiju ugljenika.

Kupujte klima uređaje sa dodatnim funkcijama

Iako se čini da su silni dugmići na daljinskom upravljaču klima uređaja bespotrebni i da temperaturom i režimom rada klime najbolje upravljamo sami, ipak treba kupovati aparate sa dodatnim funkcijama.

Razlog za to je što mnoge savremene pametne klime imaju ugrađene senzore i programe koji će umesto vas na osnovu broja stepeni u prostoriji, samostalno postizati idealnu sobnu temperaturu, štedeći vam i vreme i energiju.

Takođe, uz pomoć aplikacija i telefona, u samo nekoliko klikova moći ćete da i dok ste u šetnji ili na poslu, gasite i palite klimu, onda kada vama odgovara, ne riskirajući da bez potrebe klima radi i kada nikoga nema u kući ili stanu.

Ako brinite o prirodi, vreme je da zamenite svoj stari klima uređaj, novim eco friendly modelima. U suprotnom, korišćenjem zastarele klime nastavićete da stvarate efekat staklene bašte i ugrožavate planetu Zemlju. Zašto biste to činili kada postoje efikasni aparati koji štede energiju, ali i vaš kućni budžet!