Search for content, post, videos

Kada je Crni petak postao tako popularan kod nas?

Crni petak zovemo i praznikom kupovine, a mnogi od nas samo tog dana na šoping potroše više nego što su tokom cele godine! Crni petak je dan najvećih popusta, akcija i sniženja i zbog toga ga apsolutno obožavamo.

A kada je to Crni petak postao tradicija na našim prostorima? Odakle uopšte potiče ovaj dan i kako je nastao? Da li su akcije za Crni petak zaista tako povoljne i šta je najbolje kupovati ovog dana?

Istražili smo umesto vas, a sve o Black Friday akcijama, njihovoj istoriji i tome kada su i kako dospele u naše šoping centre, te osvojile kupce fenomenalnim popustima poput onih viđenih u www.bigcenters.rs tržnom centru ove godine, otkrivamo vam u nastavku teksta.

Kada je nastao Crni petak i zbog čega?

Prva zabeležena upotreba sintagme Black Friday desila se u sasvim drugom kontekstu od onog kakav nam je poznat. .

Godine 1869. dogodio se pad vrednosti trzista zlata na americkoj berzi, 24. septembra. Tada je termin Crni petak u medijima počeo da se koristi da bi opisao tržišnu katastrofu koja se dogodila. Tek vek kasnije, ova sintagma dobila je značenje kakvo danas znamo.

Prava istorija Crnog petka, kao dana akcijskih cena, počinje 1950. godine, kada je policija iz Filadelfije koristila ovu sintagmu da opiše haos koji nastao dan posle Dana zahvalnosti, kada su horde turista stigle u grad da bi ispratili utakmicu američkog fudbala u subotu. Petak su naravno, iskoristili za šoping, a u Filadelfiji ovaj dan ostao je upamćen po ogromnom profitu koji je zabeležen u skoro svakoj prodavnici, ali i opštem haosu u gradu.

Kasnije, marketinški stručnjaci i razumeli su da je ovo savršen datum za ogromna sniženja i akcije – dolazi odmah posle Dana zahvalnosti, a taman je pred Božićne praznike. Uvek je četvrtog petka novembra. Pri tome, kako je Dan zahvalnosti neradni, mnoge kompanije i petak daju slobodan, kako bi zaposleni ovaj dan spojili sa vikendom. Što znači da imaju vremena i za šoping!

Crni petak se prvo popularisao u SAD, a zatim proširio i celim svetom, naročito zapadnim.

Kada je Crni petak počeo da bude popularan i kod nas?

Krajem prethodne decenije Crni petak se prvi put pojavljuje u Srbiji, a kao i tada, i danas je najpopularniji u velikim gradovima Srbije, dosta manje u manjim mestima.

U početku, Black friday u Srbiji i regionu podrazumevao je velika sniženja u tržnim centrima i većim prodavnicama samo tog dana. Kasnije, sve više prodavnica počelo je da produzava trajanje akcija, pa danas one negde traju i tokom celog meseca, što mnogi nazivaju Crnim novembrom.

Gde ćete pronaći najbolje popuste za Crni petak?

U tržnim centrima, popularnim modnim prodavnicama, kao i u prodavnicama bele tehnike, knjižarama, pa čak i u firmama koje prodaju određene usluge, a tog dana odlučuju da ponude najbolja sniženja i akcije.

Osim toga, u online prodavnicama sniženja su sve veća i češća, pa nekada čak ni ne morate napustati dom, već sa svega nekoliko klikova poručiti sve što vam je potrebno po vrlo povoljnim cenama.

Kada smo već kod nabavke, šta mislite da je najbolje kupiti ovog dana? 

Šta treba da stavite na spisak za šoping za Crni petak?

Iskoristite dane velikih sniženja za velike kupovine. Isplativije je!

Nabavite napokon novi frižider, ili veš mašinu koju godinama želite da zamenite! Ili kupite sve te IN krpice koje merkate cele sezone – ulazak u zimsku sezonu je odličan razlog za kupovinu nove tašne, jakne ili čizama. Počastite se dobrom sportskom opremom, ili lepom novogodišnjom haljinom, praznici se bliže!

Potrudite se da uživate u šopingu, provedete ga na svom omiljenom mestu za kupovinu, ali i u dobrom društvu. Tako ćete osim nabavke potrebnih stvari, sebi obezbediti i aktivnost u kojoj ćete istinski uživati.

Pošto su praznici vrlo blizu Crnog petka, za svega mesec dana – on je odličan i za nabavku poklona za Novu godinu i Božić za sve drage ljude. Samo osmislite šta kome želite da kupite na vreme, a onda iskoristite sjajne akcije za Black Friday i kupite ih po mnogo povoljnijim cenama!

Sniženja za Black Friday – koliku uštedu mozete da napravite?

Od 10 do 90% – zavisi od prodavnice ili samog proizvođača. 

Preporučujemo da se o popustima informisete pre Crnog petka. To možete učiniti na sajtovima radnji i tržnih centara, koji obično barem nekoliko dana ranije izbace listu popusta koja će ovog dana biti aktuelna. Tako ćete na vreme moći da isplanirate i budžet kojim raspolažete, kao i to gde ćete uopšte otići da kupujete, ali i šta ćete nabaviti.

Bez obzira na lične afinitete kojima se vodite pri odabiru stvari, ili životni stil – sigurno ćete pronaći baš ono što najviše odgovara vašim potrebama i ukusu. Prodavnice će se utrkivati da vas privuku akcijama, ali i zabavnim sadržajima, pa ćete sigurno ovaj dan provesti na vrlo zabavan nacin.

Osmislite šoping rutu na vreme, naoružajte se dobrim raspoloženjem i krenite u lov na stvari koje su vam potrebne. Uštedite kupujući i obeležite Crni petak uz fenomenalnu nabavku!