Evo zašto je spavanje sa decom u istom krevetu dobro

0
40
Evo zašto je spavanje sa decom u istom krevetu dobro
spavanje sa decom
spavanje sa decom

Spavanje sa decom – da ili ne?

U poslednje vreme puno toga se menja na polju roditeljstva. Postoje oprečna mišeljenja i stavovi povodom svega što se pojavi kao “novi svetski HIT” u odgajanju dece.

Roditelji sve češće dele spavaću sobu sa svojom decom. Da li je to instinkt, linija manjeg otpora ili pomodarstvo?

Stručnjaci iz oblasti dečije psihologije smatraju ovu pojavu najprirodnijom mogućom reakcijom. Ovo su benefiti za vas i vaše dete kojem ste potpuno podarili sebe i u noćnoj smeni.

Zaštita deteta

Potpuno instinktivna zaštita deteta, pogotovo u prvim mesecima života. Ako sa bebom bilo šta počne da se dešava, majka će istog trenutka čuti. Reakcija koja bi usledila iz te blizine, mogla bi da spasi bebi čak i život.

Američka studija o “iznenadnoj smrti novorođenčeta” dokazala je da je procenat beba koje su spavale sa majkama najmanje zastupljen u ovom slučaju. Za veću decu išlo se korak dalje, te  su istraživanja utvrdila da je procenat zlostavljane dece daleko manji u porodicama gde deca spavaju sa oba roditelja. Nažalost, i to postoji.

Zdravlje deteta

Dokazano je da novorođene bebe koje su spavale pored svojih majki imaju znatno zdraviji kardiovaskularni sistem. Deca koja su spavala u odvojenoj sobi daleko češće su razvile srčane mane. Miris i otkucaji srca majke čine bebu srećnom i još važnije, spokojnom.

Spavanje sa decom i jednostavnost

Ova situacija umnogome olakšava proces dojenja. I mama i beba lepše spavaju. Noću prilikom hranjenja bebe, nema pravog buđenja. Preko potreban odmor je zaista moguć, u svakom slučaju biće temeljniji nego ako noću oboje morate da menjate mesta i ustajete iz kreveta. To će omogućiti bebi bolji napredak i zdraviji razvoj zahvaljujući dovoljnoj količini mleka i odmornoj mami.

Povezivanje sa decom

Odnos majke i deteta je neminovno povezan. Ali zdrava veza se učvršćuje svakog dana pa i noći. Dete se oseća sigurnije pored svoje majke, i gradi veću emotivnu stabilnost. Poznati Američki psiholog mađarskog porekla Gabor Mate govori u prilog spavanju sa decom. On tvrdi da dete, svakog puta kada zaplače, ono treba svoju majku. Detetov instinkt nije prvo hrana ili piće, već dodir.

“Beba može duže da izdrži bez vode i hrane, nego bez dodira majke”.

Spavanje pored majke kod dece gradi daleko veće poverenje kako u same roditelje tako i u ostatak sveta. Gabor Mate poručuje:

“U svemu možete da preterate sa svojom decom ali u poklanjanju sebe i ljubavi, NIKADA.”

Ne postoji poklanjanje previše pažnje, postoji samo manjak vaspitanja.

Pažnja

Ne bi trebalo ni slučajno spavati sa decom na vodenom krevetu, imati previše jastuka na krevetu i posteljinu koja ima dugačke trake ili mašne. Deci isto tako nije mesto na kauču, foteljama na razvlačenje i sličnim, potencijalno opasnim mestima!