5 grešaka kad roditelji tokom odgoja prezaštićuju decu

0
68
5 grešaka kad roditelji tokom odgoja prezaštićuju decu
roditelji
prezasticeno dete

U svetu se o odgajanju dece priča sve više. Ljudi iz oblasti psihologije sve češće apeluju na roditelje da razmisle o ovakvo pristupu vaspitanja. Dokazano je da se prezaštićivanje dece u njihovom odrastanju veoma loše odražava na njihov odrasli život. Iako se u teoriji i pristupu oko ovog problema stavovi razlikuju, postoje segmenti oko kojih se većina psihologa ipak slaže:

Odrastanje bez rizika

Preterano čuvanje dece od rizičnih situacija poput igranja blizu vatre, penjanja po drveću ili igranja sa oštrim predmetima, našu decu u kasnijem razvoju čine previše strašljivim. Sadašnje roditeljstvo se u stručnim krugovima naziva HELIKOPTER ERA. Roditelji su konstantno u orbiti deteta.

Deca koja se igraju slobodno i preuzimaju rizik, izrastaju u nezavisnije i hrabrije individue koje su osposobljene da samostalno donesu odluke.

“Naš strah da će nam se dete povrediti, kreira osim strašljive dece i povećanu mogućnost od razvoja psihopatologije.”

– tvrdi Ellen Sandester, dečiji psiholog.

Zajedničko dobijanje ocena u školi

Najnovija istraživanja pokazala su da deci kojoj roditelji rade domaće zadatke, suštinski – mnogostruko odmažu.

Deca koja su imala ovakav tretman kod kuće pokazivali su prosečne ili ispod prosečne rezultate na testovima. Pubertet je posebno osetljivo doba tako da ni totalno isključenje iz dečijeg školskog života nema pozitivan efekat. Deci je u tom osetljivom periodu potrebna podrška i razgovor, nikako roditelj koji rešava sve probleme uključujući i domaći zadatak.

Helikopter mama u školi

Deca čiji roditelji konstantno vise na saradnji kod nastavnika ili direktora škole, nemaju apsolutno nikakav benefit od toga. Ako su u pitanju viši razredi, ili srednja škola, onda možete da očekujete da to vaše dete poprilično iritira. Mogao bi da se stvori revolt u detetu i da dobijete upravo suprotno od vaših želja i ambicija.

Večita beba

Pripremati užinu i doručak za dete u vrtiću i prvim razredima osnovne škole je jedna stvar, a kada to isto počnete da radite za tinejdžera, šta se dešava? Samostalno pripremanje hrane nije samo puko pravljenje sendviča. Dete u određenom trenutku treba da shvati više stvari:

  • mama nije sendvič-ručak-večera mašina;
  • imaš ruke koje mogu da rade nešto;
  • napraviš sam ono što voliš;
  • pripremanje hrane može da bude zabavno;

Samostalno uzimanje hrane je veliki korak u osamostaljivanju dece.

Roditelji sufleri

Istraživanja pokazuju da što više roditelji pomažu detetu da izabere zanimanje, to je taj izbor nesrećniji. Veoma je važno da svako voli svoj životni poziv što je više moguće, pa bi bilo lepo ostaviti prostora deci da sami odluče. Sugestija je uvek dobrodošla ali je podrška daleko vrednija. Uostalom koji roditelj želi da bude asocijacija svom detetu na pogrešno odabrani životni put!?