Search for content, post, videos

5 razloga zbog kojih je moderno roditeljstvo u krizi

moderno roditeljstvo u krizi

Ema Džener je dadilja sa preko 20 godina iskustva i autor knjige “Budi smiren roditelj”. Radila je na dva kontinenta i sublimirala svoja iskustva u 5 razloga zbog kojih je, prema njenom mišljenju, moderno roditeljstvo u krizi. I odmah da vam kažemo, Ema je sasvim u pravu.

moderno roditeljstvo u krizi

moderno roditeljstvo u krizi

Bojimo se sopstvene dece

Da deca imaju previše kontrole nad roditeljima pokazuje jednostavan test sa šoljom, kaže Ema. “Ukoliko majka sipa detetu mleko u plavu šolju, a ono kaže da hoće da pije iz šolje druge boje, pažljivo posmatram kako roditelj reaguje. U većini slučajeva će prebledeti i požuriti da prespe mleko u šolju druge boje pre nego što dete pobesni. Velika greška! Čega se bojite, mame? Ko je ovde glavni? Neka dete besni, a vi se sklonite da ne biste morale to da slušate. Samo, zaboga, nemojte se izlomiti da mu ugodite i tako ga naučiti pogrešnoj lekciji.”

Smanjena očekivanja

Kad se deca loše ponašaju, bilo na javnom mestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu “Pa, takva su deca”. “Verujte mi, ne moraju biti takva” kaže Ema, dodajući da su deca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju. Bilo da se radi o manirima, poštovanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli. “Mislite da dete nije u stanju da sedi tokom večere u restoranu? Gluposti. Mislite da ne može da raščisti sto ako mu ne kažete? Još jedna glupost! Jedini razlog što se ne ponašaju kako treba je što ih tome niste naučili i što to od njih ne očekujete! Jednostavno je. Podignite svoje standarde i dete će im se prilagoditi.”

Decu više ne vaspitavaju svi

Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavci, komšije i odstali roditelji imali pravo da vaspitavaju dete koje se loše ponaša. Tzv. staromodno roditeljstvo. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni i svi su radili sa istim ciljem: podizanje pristojnih dečaka i devojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se neko ko nije roditelj usudi da opomene dete, mama i tata polude. Žele da vide svoje dete savršenim, tako da često ne prihvataju mišljenje drugih koji misle da ono to nije. Napašće nastavnika umesto da kazne dete koje je bilo bezobrazno na času. A nimalo ne pomaže to što danas roditelji sude jedni drugima, umesto da se podržavaju. “Kada vide da nečije dete besni, svi osuđuju mamu, a trebalo bi da kažu: Hej, u pravu je, postavlja detetu granice, a to ne ide lako”.

Moderno roditeljstvo se prečesto oslanja na prečice

“Divno je što roditelji danas imaju razne elektronske naprave koje mogu da im pomognu tokom putovanja iili u čekaonici, kod lekara. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvek sam za to da im se olakša kad je potrebno.” kaže ova iskusna dadilja.  Ali ova pomagala su iskušenje i za roditelje, koji počinju da ih koriste sve češće, pa deca ne nauče da se zabavljaju sama. Bebe moraju da nauče da se same umire, umesto da ih stalno umiruje vibrirajuća stolica. Mala deca treba da nauče da ustaju sama kad padnu, a ne da ih uvek podižu mame i tate. Prečice mogu biti od pomoći, ali stvari nekad treba raditi i na sporiji način.

Moderno roditeljstvo stavlja dečije potrebe na prvo mesto

Dobro je što su deca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko. Jer roditelji zanemaruju svoje potrebe zbog potreba svoje dece. “Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje detetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu ćerku”. Nema ničeg pogrešnog u tome da ne odnesete čašu vode svom detetu u sred noći. Ali je i sasvim normalno da onaj tata kaže: Naravno da možešda piješ, ali tek kad naiđemo na sledeću česmu.” Reći ne s vremena na vreme nije nimalo loše, kao ni tražiti od deteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet, pročitate časopis ili ubacite veš u mašinu.

Izvor: Detinjarije