Genetski zapis Srba – čija krv teče našim venama?

0
57
Genetski zapis Srba - čija krv teče našim venama?

Srpski DNK projekat su pre pet godina pokrenuli Siniša Jerković i Jovica Krtinić. U međuvremenu im se pridružio veliki broj stručnjaka entuzijasta. Oktobra 2017. godine je formiran i Naučni savet čiji su članovi vodeći srpski genetičari, biolozi, etnografi. A sve u cilju otkrivanja genetskog zapisa Srba.

Više od polovine Srba nosi gene svojstvene slovenskim narodima.

Seoba Srba Paja Jovanovic
Seoba Srba Paja Jovanovic

Petina ima gene sa nesumnjivim tragom predslovenskih stanovnika Balkana, dok genetski zapis ostalih Srba ukazuje na prisustvo različitih osvajača – Kelta, Gota i Normana. Fama o genetičkoj bliskosti Srba i Turaka, zbog vekovnog ropstva pod Osmanskom imperijom, potpuno je oborena genetičkim rezultatima. Naime, genealogiju karakterističnu za Turke, Srbi gotovo i da nemaju! Štaviše, utvrđeno je da su Turci mnogo bliži rođaci Italijanima nego nama.

Prema rečima Jovice Krtinića, jednog od pokretača ovog projekta, istraživanje se radi sistematično i vrlo pouzdano – testiranjem Y DNK hromozoma, koji se, nepromenjen, prenosi sa oca na sina.

“Tragom tog hromozoma može se otići stotinama, pa i hiljadama godina unazad. Rezultati se, potom, upoređuju sa rezultatima drugih testiranih”, objašnjava Krtinić. “Preko takvih analiza saznaje se blisko srodstvo pojedinca, kao i kom rodu ili plemenu pripada. Dovoljno je da dođe muški potomak porodice, uzme mu se DNK uzorak i šalje na analize.”

Važno je istaći da je najčešća haplogrupa kod Srba I2a stara oko 2 300 godina i da su starije grane, iz kojih ona ishodi, prisutne na tromeđi Ukrajine, Belorusije i Poljske.

Istraživanja su otkrila brojne zanimljivosti o dinastijama Karađorđević i Obrenović, kao i o srpskim naučnicima, umetnicima i političarima. Tako, Karađorđevići i Obrenovići nesumnjivo pripadaju najčešćoj haplogrupi kod Srba, I2a. Toj grupi pripada oko 35% svih dosad testiranih, a svojstvena je slovenskim narodima.

Nemanjiće još istražuju iako njihovo genetičko poreklo još nije sasvim poznato.

Nesumnjivo je da u današnjim evropskim kraljevskim porodicama ima onih koji nose i gene Nemanjića, ali i da genetički vrlo bliskih ovoj vladarskoj porodici ima i među našim građanima.

Izvor: Novosti