Lekcije o roditeljstvu kojima nas uče životinje

0
42
Lekcije o roditeljstvu kojima nas uče životinje
lekcije o roditeljstvu
lekcije o roditeljstvu

Lekcije o roditeljstvu su postale prava, mala uputstva za upotrebu sopstvene dece. Potpuno zanemaren naturalni instinkt roditelja svodi se na desetak definicija posle čije primene dobijate dete iz kataloga. Masovni potrošački talas nudi širok dijapazon vaspitnih modela i vrsta, proizvedenih tačno po serijskom broju. I tako, čim dobijete dete, ne čekajte ni časa. Neka odmah na snagu stupe definisane norme vaspitavanja, jer vremena se nema na pretek. Mali anđeli upijaju informacije brže od kuhinjskog sunđera.

Na taj način vi pravite decu koja odgovaraju jednom modelu društva i savršeno su opremljena da delaju u kontrolisanim uslovima. Ali, život je sve samo ne laboratorijski kontrolisana pojava. Ako želite da vaše dete osposobite, ne da radi po tačno određenom modelu, nego da se snalazi u svakoj mogućoj situaciji pročitajte lekcije o roditeljstvu koje primenjuju životinje. One su definitivno u boljem dosluhu sa prirodom od ljudi.

Porodica je važna

Bez obzira na to da li žive u grupi (kao slonovi) ili su samotnjaci (kao gepardi), svi roditelji životinjskog sveta uče svoju decu da je zajednica važna. Barem ona početna. U njoj si bezbedniji, što je od krucijalne važnosti za svakog pojedinca. Na početku, sve mame toliko predano brinu o svojim mladuncima da su u stanju da zanemare i sopstvene fiziološke potrebe. Brinite o deci dok su mala, onda kada postoje realne šanse da im se nešto dogodi. Takav odnos se neguje sve dok potomci ne stasaju do sledeće faze razvoja, a to je – učenje.

Lekcije o preživljavanju

Taj termin zvuči mnogo rogobatno kada su pripadnici ljudske rase u pitanju, ali u svetu gde vlada zakon jačeg to je jedini adekvatan opis odrastanja. Da bi živeo i rastao moraš da jedeš. Da bi jeo, moraš da uloviš. Ili da jednostavno otvoriš frižider? Dok god roditelji deci donose hranu, deca se ne pitaju odakle je stigla. Napune stomake i pravac igranje. Ali, traženje i donošenje hrane je naporan posao. Kada dovoljno ojačaju da mogu da pojedu više nego što roditelj može da donese, vreme je da počnu i sami da love. Ovu lekciju nećete pronaći ni u jednom priručniku (jer je to nehumano, zaboga!), ali da li ste ikada videli da beba lav neće da pojede nogu od gnua? Teško.

Brinite o sopstvenoj bezbednosti

“Ako se ne čuvaš sam niko te neće sačuvati” – parola koja se najbolje može videti na primeru lekcije o roditeljstvu jedne mačke. Prve tri nedelje mama maca uopšte ne pokazuje bebe. Kada ih prvi put izvede napolje pokazuje im najuži krug njihove teritorije. Svakog narednog dana mama maca širi krug da bi jednom odvela svoju decu daleko od kuće i ostavila ih. Oni mačići koji se sami vrate kući su naučili lekciju. Treba li napomenuti da se uvek svi vrate kući? Jer priroda ne investira u gubitnike i mami mački se više isplati da dobro obuči mačiće pre nego što ih pusti u svet.

Komunicirajte

U okviru krda ili jata to je od krucijalne važnosti. Ako živite kao pojedinac to je, takođe, veoma važno. Jer, ne komuniciraju životinje samo sa svojom vrstom. Ukoliko nauče što više načina sporazumevanja, lakše će uočiti opasnost ili potencijalni plen. Da li znate da kitovi imaju oko 15 000 zvučnih signala kojima komuniciraju?

Budite odgovorni

Prema sebi i prema drugima. Hijene žive u matrijarhatu u kom jedna ženka rađa mladunce i lovi, a ostale brinu o potomcima i čuvaju dom. Na ovaj način, osim raspodele obaveza, mlade ženke uče da će i one jednog dana postati roditelji i način na koji će organizovati svoju porodicu.

Ne odustajte

Kada dođe vreme da lavići nauče da love samostalno, lavica uhvati potencijalni plen, ali ga ne ubije. Donese ga svojo deci i pusti ih da vežbaju. Neretko se dešava da plen pobegne mladim lavovima, jer nemaju iskustva. Tada ostaju bez večere, jer se nisu dovoljno potrudili. Nikada nemojte da mislite da je zadatak koji ste im zadali pretežak samo zato što nisu uspeli da ga reše iz prve. Pre toga naravno dobro procenite mogućnosti deteta, ali ga uvek učite da ide do kraja.

Kroz igru se najlakše uči

Od kad je sveta i veka – deca se igraju i najlakše uče kroz igru. I to sva deca ovog sveta – i mačija, i pseća, i ptičija, i ljudska.  Igra razvija reflekse, motoričke i kasnije, kognitivne sposobnosti. Igra je simulacija realnih životnih momenata. Što se više igraju, više vežbaju. Ono što životinje rade besprekorno je rez između perioda igre i pravog života. Dok traje igra, samo to se radi. Ono što nauče za to vreme je dragoceno. Sve posle toga je praktična primenljivost naučenog.