LEGO kocke za lakše razumevanje matematike

0
74
LEGO kocke za lakše razumevanje matematike

Većini (čitaj – ne svima) matematika zadaje glavobolju. Da li zbog same težine i komplikovanosti gradiva ili zbog nemogućnosti predavača da prenese svoje znanje, tek većini dece je ovo jedan od tri najneomiljenija predmeta. Alycia Zimmerman, učiteljica koja predaje matematiku trećem razredu osnovne škole, je načinila revoluciju. Došla je na ideju kako da svojim đacima objasni razlomke koristeći LEGO kocke.

Vizualizacija imaginarnih stvari olakšava njihovo razumevanje. Takođe pomaže da se razvije svest o prostornom i proporcionalnom. Alycia nije jedina koja je pronašla način da matematiku učini uzbudljivom. Marcus Blackwell, profesor matematike sa univerziteta u Atlanti, je pokušao svojim studentima matematiku da objasni preko muzičkih nota. Tek, sve je u brojevima i sve može da se izbroji. Samo je pitanje načina na koji će to neko da objasni.

4 načina na koji LEGO kocke pomažu u učenju matematike

Delovi

LEGO kocke za lakse razumevanje matematike
LEGO kocke za lakse razumevanje matematike

Da biste savladali komplikovane stvari, morate prvo savladati osnovu. Sastavljanje i rastavljanje brojeva je od suštinskog značaja za razumevanje matematike. Prsti ruku su vam dovoljni ukoliko računska operacija ne zahteva rezultat veći od deset. LEGO kocke imaju jasno označene dugmiće za računanje. Takođe imaju veoma mnogo kombinacija. Većina kockica dolazi sa parnim dugmićima, međutim imaju i ono famozno, jedno dugmence, koje može da raspari kombinaciju.

Kocke u boji

LEGO kocke u svim bojama
LEGO kocke u svim bojama

Jedna od boljih stvari je što LEGO kocke dolaze u širokom spektru boja. Ovo deci pomaže, da, i kada sklope računicu, znaju od kojih delova je nastala. Kocke mogu da se koriste za učenje kvadratnog korena, množenja i deljenja.

Srednja vrednost

Deci je veoma lako objasniti šta je prosek i kako doći do njega. Sabiranjem svih činilaca i podelom zbira broja činilaca. Međutim, objasniti im zašto se to radi baš na taj način nije uvek jednostavno. Pravljenje kule koristeći LEGO kocke i korišćenje različitih boja za svaku vrednost može lako da ih dovede do toga da sami zaključe u čemu je kvaka.

Razlomci

LEGO kocke resavaju problem razlomaka
LEGO kocke resavaju problem razlomaka

Noćna mora većine roditelja i dece. LEGO kocke imaju mnogo varijacija, pa učenje razlomaka pomoću njih može da bude prava zabava. Važno je na početku pronaći odgovarajuću kocku za svaki razlomak (a LEGO vam nudi gomilu kombinacija). Kada uspostavite osnovnu šemu, dalje sve ide kao od šale.

Dozvolite deci da istražuju sa LEGO kockama. Oni prirodno žele da grade i njihova mašta će ih voditi. LEGO kocke im omogućavaju, dok su mali, da se igraju, a kad odrastu pomažu im da uče. Učenje treba da bude zabavno, jer jedino tako apsolvirano znanje može da se iskoristi. LEGO kocke im pomažu da razviju niz kreativnih veština kao što su građevinarstvo, arhitektura, oblikovanje i prostorna orijentacija kombinovanjem boja i oblika. LEGO pokazuje da ne postoji ograničenje kada je dečija mašta u pitanju. Takvu stvar treba prigrliti i negovati.