Kako se spremiti za bebu?

0
171
Kako se spremiti za bebu?

Na pitanje „Kako se spremiti za bebu?” verovatno jedna od najvećih istina koju se ustručavamo da vam kažemo jeste da se za bebu ne možete spremiti. To je jedinstven i neponovljiv događaj i nijedno prepričavanje vam ne može dočarati ono što tada sami  osećate, bilo da su u pitanju divni momenti ili neke malo manje lepe stvari.

Ipak, ući u svet roditeljstva bez pripreme, spada u ludosti posebnog stepena. Iako se ne može dočarati pravi osećaj, svaka pomoć je dobrodošla. Što više informacija, to bolje jer će svako znanje na svoj način biti korisno.

U tom smislu, pomažemo vam oko najvažnijih stvari oko kojih se morate informisati, kako biste koliko-toliko spremni dočekali svoju bebu.

Što više razgovora

Čitav period trudnoće ume biti veoma stresan. Čak i kada trudnoća nije prva, a naročito ako jeste, nedoumice su raznolike, a pitanja se tiču raznih pojedinosti. U ovom se periodu ne preporučuje razgovor u psihološkom savetovalištu, recimo, jer bi on mogao da dotakne bolna mesta koja nije bezazleno dirati. Neke rane ne bi trebalo tada da budu otvorene.

Ipak, razgovor sa bliskim ljudima, onima koji su puni podrške, može i te kako da pomogne da se osećate dobro. Deljenje ljubavi je bio i ostao najbolji lek za svaku boljku, naročito onu koja se tiče pitanja duše. To može biti partner, ali i neki drugi član porodice. Prijatelji su dragoceni, ali oni koji su pozitivno naelektrisani. Negativne vibracije treba izbegavati.

Razgovor sa taze majkama može biti mač sa dve oštrice. Ako je to osoba koja vas poznaje, onda i ovaj razgovor može biti lekovit. Ipak, ako je to neko ko će vas plašiti i govoriti pretežno negativna iskustva, morate ga zaobići. Savetodavni i ohrabrujući primeri su uvek dobrodošli.

Škola za trudnice

Jedna od dobrih investicija mogla bi biti škola za trudnice. To je neka vrsta psiho-fizičke pripreme gde se trudnica od 27. nedelje, pa sve do porođaja, sprema na razne načine za najvažniji dan u svom životu.

U ovoj školi ćete održavati na pravi način svoju fizičku kondiciju. Radićete vežbe disanja, ali i istezanja, koje je veoma važno u kasnijim fazama trudnoće, kada mišići atrofiraju usled malo kretanja. Videćete koje su to najbolje i najbezbednije poze za spavanje.

Tu ćete dobiti i neke od najvažnijih saveta za prirodni porođaj. Pre svega, to su saveti kako savladati bol, vežbe disanja i pravilnog napinjanja za vreme porođaja. Cilj je prevazilaženje straha od nepoznatog, koji je svakome imanentan, a nekima zaista teško savladiv.

Priprema za porodilište

Verovatno jedna od najvažnijih stvari koju morate znati jeste šta fzički treba da ponesete u porodilište onoga dana kada počnu prvi trudovi. Pošto se stvari ne mogu pakovati tada, potrebno je da imate spremne stvari za porodilište. Neki ih pripreme i mesecima unapred.

To su osnovne potrepštine koje će vama biti neophodne u tih nekoliko dana koje treba da provedete u porodilištu. Naravno da ponekad boravak tamo oduži, pa umesto 3-4 budete tamo 7-8 dana. Stvari koje su vam potrebne su od najpredvidivijih, do onih koje su veoma specifične.

Stvari za bebu su takođe nešto što morate imati. I tu postoji određeni spisak stvari koje morate poneti i koje će vam zatrebati. Verovatno mislite kako niste tamo zarobljeni i kako, ako nešto i zaboravite može neko da vam otpremi. Ipak, uzmite u obzir vanredne okolnosti u kojima smo, koliko do juče, svi zajedno bili ili činjenicu da ste pomalo nemoćni za kretanje, pa možda imate poteškoća da izađete.

Ovako, dok ste još u udobnosti svoga doma, neke stvari možete poneti sa sobom i biti sigurni da ništa neće nedostajati bebi ni vama.

Oprema za bebu

 Treba aktivno razmišljati i o periodu posle porođaja, odnosno, o dolasku bebe kući. Pošto majka neće moći previše da se odvaja od bebe tokom tih prvih dana, više je nego potrebno da nabave neophodne stvari.

Tu spadaju pelene, odeća, ali i krevetac, oprema za krevetac, pokrivači, bebina kada, kozmetička sredstva za bebu. To je otprilike sve ono što će se prvih dana koristiti. Tu je i nosiljka za izlazak iz bolnice, koja je ujedno i sedište za bebu u autu, prvih dana.

Takođe su potrebna i kolica, naročito ako je letnji period, pa možete izaći do pedijatra ili u šetnju. Soba za bebu je više stvar romantične predstave o dolasku bebe. Nije vam zaista potrebna ni nekoliko narednih godina.

Kako se beba ne odvaja od majke gotovo ni na sekund, onda je važnije da spavaću sobu prilagodite potrebama dolaska trećeg člana. Dok beba ne počne da raste, opremanje sobe je čisto traćenje vremena i energije. Dakle, još prostora za odlaganje, svakako će biti neohodan. Kutak za igračke je takođe nešto što će dete voleti i što će biti neophodno.

Informisanje o dojenju

Prvih dana, pa i meseci života, beba jede i spava. Vaše obaveze će se sastojati u tome da je hranite i kupate. Hranjenje je jedan veoma važan segment, naročito ako se radi o dojenju. To ne savlada svaka majka odmah na početku i zbog toga je veoma važno da se informišete o najsitnijim detaljima ovog dela roditeljstva.

Iako mislimo kako će sve spontano da postane deo rutine, ne bude uvek tako. Naime, i beba i majka ponekad ne umeju da se prilagode jedno drugome. To rezultira time da je beba gladna, a mamine dojke pune mleka, koje, ako se ne izmuzava redovno, može da izazove mastitis.

Poneka majka i odustane u ovom periodu, misleći kako njena beba jednostavno ne može da se navikne na dojenje. Dohrana je možda jednostavnija i lakša varijanta jer podrazumeva minimalno angažovanje. Majka ovde može imati i pomoć jer bilo ko može nahraniti bebu.

Ipak, korist od majčinog mleka je neprocenjiva i zato je više nego neophodno da se ove stvari savladaju što je pre moguće. Još pre porođaja opremiti se sredstvima koja pomažu da se ovo lakše savlada.

Lakše je uz pripreme

 

Spisak nije veliki i dovoljan je kako biste bili spokojniji na samom početku. Kasnije, roditeljstvo nosi sa sobom mnoge izazove, pa ćete se i za njih vremenom pripremiti. Da bi sve proteklo u najboljem redu, iskoristite trudničke dane na najbolji mogući način, uz edukaciju.