Search for content, post, videos

Kada je vreme za organizovane dečije aktivnosti

aktivnosti pre svega
aktivnosti pre svega

podsticite decu na aktivnosti

Aktivnosti za decu više su nego korisne ako se konzumiraju na pravi način i u pravo vreme. Dolaskom kapitalizma na naše prostore, radno vreme roditelja postalo je fluidno.

Iluzorno je čak i  pričati o poslu sa radnim vremenom od 7-15 časova, zbog toga je ritam svakodnevnice porodica uveliko ubrzan.

Ako živite u ulici novogradnje, gde nema više ni trotoara a kamoli prostora iza zgrade za igru, nemate mnogo izbora nego da dete vodite na razne aktivnosti kako ne bi bilo zatočeno u stanu.

Kada ste se već odlučili da detetu date nadražaj u vidu učenja nečeg novog obratite pažnju na sledeće stvari:

1.Limiti zbog uzrasta

Posavetujte se sa trenerima oko dvedesetomesečnog deteta i njegovog treniranja skoka s motkom. Možda je skok u vis prikladnija aktivnost za dete tog uzrasta. Najbolje je da, ukoliko mališan zna da govori u tom uzrastu sam odabere svoj sport ili aktivnost, a ako ne zna da priča nek pokaže prstom na sliku. Dečiji psiholozi tvrde da je za dečake do dve godine najkorisniji sport mačevanje a za devojčice trapez ili greda.

Ako slučajno mislite da je rano za takve lajt aktivnosti, možete svoje dete da naučite čitanju i pisanju dok malo ne ojača.

2.Posavetujte se sa izdanjima knjiga o dečijem vaspitanju

Pre nego što dete pošaljete u svet da samostalno korača posavetujte se sa nekim od uspešnih dečijih psihologa i njihovim tezama o vaspitavanju dece. Jeste, svi imaju decu, ali vama su vaša na prvom mestu. Pazite kako reagujete na svoje dete, da ga ne oštetite nekom strogom kritikom ili još gore ćuškom. Spremite ga za svet aktivnosti i samostalnosti tako da bude zrelo i da zna šta hoće barem do navršene druge godine.

3.Prepoznajte talenat

On ima samo dve godine i već trči, atletika je pravi izbor za vas, zasucite rukave i polako počnite pripreme za Olimpijadu.

Ona zna da broji do deset na engleskom?! Mali poliglota u najavi, upišite je odmah da uči kineski i španski,jer engleski već perfektno govori, da ne propada takav talenat za jezike.

Ako ste zakasnili s’ prvim detetom da bude upisano na aktivnosti u pravo vreme, s’ drugim detetom nemojte da omanete, nemojte da vas vara njihova visina i suzne bebaste oči, jer je to samo maska malog vunderkinda koje prosto vapi za organizovanim aktivnostima.

Ne nasedajte ni na dečije suze u toku aktivnosti, jer to ona plaču od sreće što ste im priuštili časove tenisa, čim nauče da pričaju – objasniće vam to i sami!