Search for content, post, videos

Dragi roditelji, sklonite pinjate ako Boga znate!

pinjate uzasa
pinjate uzasa

pinjata magarac

Pinjate su postale obavezan deo programa proslave dečijih rodjendana, ali kako one zaista izgledaju kada širom otvorimo oči?

Uticaj zapadne civilizacije na naše prostore je sve veći. Mnoge stvari koje usvajamo od zemalja “prvog sveta” su dobre, nažalost potkrada se i masa loših stvari kojima bi se trebalo odupreti. Originalno, pinjata je meksička tradicija koja se praktikuje za Božić i umesto bonbona – napunjena je voćem.

Zar nije dovoljno što je proslava rođendana već postala pravi kliše, potpuno očekivani scenario, sa plastičnom hranom i kartonskim tanjirima, nego smo morali da začinimo sve to i agresijom?

Pinjate je neko morao da napravi, da se potrudi da izgledaju lepo, da sijaju kao zvezda rođendana i centralni događaj proslave.

Kada dođe momenat, uzme se predmet koji bi naškodio svakom živom biću a kamoli pinjati od delikatnog krep papira dupke napunjenoj bonbonama i slatkišima.

Zar ne izgleda u najmanju ruku tužno, kada deca nameste onu agresivnu facu punu zadovoljstva dok uništavaju praktično jedan od poklona, nečije vreme i uložen trud u izradu iste?

Naginjemo ka bezličnosti zapada i pukom konzumerizmu, krajnje je vreme da promenimo nešto u vezi sa tim. Čak su i zapadnjaci shvatili koliko je mizeran događaj koji slavi uništavanje pa su izmislili NO HIT pinjate za koje mejnstrim tvrdi da stvaraju psihopate od dece. Argumentacija za stvaranje malih psihopata je ta, da ukoliko ne pustimo našu decu da lome i uništavaju akumuliraće bes u sebi.

Sva sreća, u pitanju je mejnstrim, pa je sasvim logično da nisu upućeni da je psihopatija najčešće nasledna bolest ili posledica ekstremnih uslova u ranom detinjstvu, gde tamburanje bejzbol palicom po nečemu ili još gore po nekome svakako ne olakšava posledice bolesti.

Ako se držite pravila, da ono što druga deca imaju – moraju i vaša, preuzimate rizik od stvaranja bezidejne nemaštovite dece, kojima je stalno potrebna animacija i nadražaj spolja kako im ne bi bilo “dosadno” . Sa daljim razvojem i u određenim godinama to bi moglo da znači letargičnu i depresivnu ličnost koja ne može da iznađe svoj put jer za sreću ne postoji obrazac.

Ukidanjem ove sumanute pojave, na korak ste bliže da vaše dete usvaja drugačije vrednosti, da bude slobodno i da  jednog dana prepozna i suprotstavi se gluposti, da bude kreator nekog novog lepšeg sveta.