Da li i vaše dete povraća prilikom vožnje?

0
115
Da li i vaše dete povraća prilikom vožnje?
da li vase dete povraca u autu?
da li vase dete povraca u autu?

Većina roditelja se susrela sa mučninom koju deca dožive kada se dugo voze. Bilo da se radi o automobilu, autobusu ili nekom drugom prevoznom sredstvu, veliki procenat dece u periodu odrastanja povraća prilikom vožnje. Ukoliko i vaše dete povraća dok se vozi, nemojte da paničite.

Mučnina nastaje kao posledica sukoba oka i uva. Tečnost u uvetu registruje i najmanje pomeranje tela i na taj način pomaže mozgu da izračuna u kom položaju se nalazi telo. U slučaju vožnje, tečnost u uvetu registruje pomeranje, dok oči to ne čine. Pomeranje je minimalno da bi oko poslalo mozgu signal da se telo kreće. Mozak postaje zbunjen i počinje da šalje suprotstavljene zadatke. Ovo pokreće lanac neprijatnosti u telu koja se završava grčenjem želudačnih mišića i dete povraća.

Kinetoza je naziv za bolesti kretanja koje izazivaju neprijatne simptome što dovodi dete do povraćanja. Ona uključuju zevanje na početku, zatim neprijatan osećaj u želudcu, registrovanje neprijatnih mirisa, vrtoglavicu i preznojavanje. Posle pojačanog lučenja pljuvačke koju počinje da guta, dete povraća.

Kinetoze nastaju kao posledica nezrelog centra za ravnotežu.

Da biste detetu olakšali putovanje potrebno je da se pridržavate nekih pravila koja mogu da mu olakšaju.

1. Obezbedite mu svež vazduh. Detetu će biti mnogo prijatnije ukoliko je prozor u kolima otvoren, jer će umanjiti iritaciju mirisima.

2. Potrudite se da izbacite sve jelkice i parfemske dodatke u kolima. Takođe, ukoliko ste pušač, imajte na umu da miris duvana ostaje u tapaciranom delu auta.

3. Ne dozvolite mu da čita knjigu, gleda crtaće ili igra igrice. To će još brže izazvati sukob oko-uvo i povraćanje je izvesno.

4. Najbolje bi bilo kada bi dete moglo da se vozi zatvorenih očiju, jer bi onda samo uvo primalo signale o kretanju pa mozak ne bi bio zbunjen.

5. Obratite pažnju šta dete jede pre putovanja. Mlečne proizvode izbegavajte u širokom luku, kao i masnu i prženu hranu. Sokovi i voće takođe nisu poželjni, jer povećavaju lučenje želudačne kiseline.

6. Uvek ponesite sa sobom štapiće, perece, kiflu, koricu hleba. Ove vrste grickalica upijaju želudačnu kiselunu pa smanjuju mogućnost povraćanja.

7. Voda je jedino piće koje se preporučuje.

8. Seckanje tokom vožnje tera centar za ravnotežu da deluje, a to deci povećava mučninu. Dakle, što mirnija vožnje, bez mnogo kočenja (ukoliko je moguća, naravno) je najbolja.

9. Noćna vožnja je zakon. Ukoliko možete da se prilagodite ovome, dete će prespavati čitav put bez bilo kakvih posledica.

Lekovi protiv mučnine

Postoje i lekovi koji se mogu dati detetu. Međutim, to nisu bilo kakvi lekići pa se treba konsultovati sa pedijatrom pre njihovog uzimanja. Na našem tržištu se u slobodnoj prodaji nalazi lek Dimigal® koji ublažava povraćanje.

Ni prazan stomak nije rešenje za putovanje, ali ukoliko je dete malo starije dozvolite njemu da odabere da li će da jede tokom putovanja ili ne. Takođe je važno da vi kao roditelj ostanete pribrani i da mu objasnite da će sve to proći kad još malo poraste. Jer to je i istina. Gotovo sva deca prestanu da povraćaju do navršene sedme, eventualno desete godine.