Search for content, post, videos

“Crocs” i ostale stvari koje ne treba kupovati deci

crocs
crocs

crocs

Stvari koje ne bi trebalo da kupujete deci podrazumevaju neke od proizvoda koji su u masovnoj upotrebi u čitavom svetu.

Flanel

Dete u flanel pidžami svetli u mraku. Spavanje u ovakvom materijalu višestruko je nezdravo. Koža biva izložena otrovnim sintetičkim vlaknima, a telo se preterano greje. U sastavu baby flanel garderobe postoje protivpožarne hemikalije koje ne moraju da budu istaknute na deklaraciji. 1971. godine u Americi je kongres doneo zakon da sva baby oprema za spavanje mora da sadži u sebi nezapaljive hemikalije. Argument za ovaj zakon je bio da se deca zaštite od nesreća koje  mogu da se dogode u toku noći, u kućama, jer je tada većina domaćinstava imala kamine.

Crocs

Najpraktičnija letnja obuća, savršena za letnje dane i godišnji odmor kraj mora. Ipak, razmislite dobro. Nemački laboranti su prvi otkrili šta je to toliko opasno u vezi sa “Crocs” sandalama. PAH je supstanca pronađena u 6 od 10 pari ove obuće. Ona se koristi kao omekšivač plastike u toku izrade cipela. Najveća koncentracija PAH je u plastičnoj obući crne boje. Ova supstanca se vrlo lako i u velikoj meri apsorbuje preko kože. Drugi vid apsorpcije ove otrovne supstance je putem disanja. PAH veoma lako isparava. Ova supstanca je visoko kancerogena, jer ulaskom u sistem ima moć da pravi promene i izaziva mutacije na ljudskim ćelijama.

Teški metali koji se nalaze u ovoj obući poput hroma i kadmijuma takođe su u sastavu ove obuće. Oni ne bivaju apsorbovani u telo kroz kožu, ali indirektno zagadjuju okolinu.

Plišane mede i zeke

Veliko NE, za ove predivne slatke plišane stvorove. Najveća greška od svih je napuniti bebin krevetac ovim radioaktivnim čudima. Osim što sakupljaju grinje, plišane igračke magnet su za mikroorganizme koje žive u dušecima i izazivaju pojavu alergija i astme. Kao i “Crocs”, ove igračke sadrže opasni kadmijum i ftalate. Deca mnogo lakše apsorbuju otrovne materije preko kože nego odrasli.

Obuća od skaja

Lažna koža – skaj, materijal koji je već više decenija u upotrebi, na veoma je lošem glasu. Skaj je materijal koji ne diše, i zbog toga unutar cipela usled toplote mogu da se razvijaju gljivice. Za decu najmanjeg uzrasta, koja tek uče da hodaju, uvek treba kupiti prave kožne cipelice. Razlog za to je nefleksibilnost i tvrdoća skaja koje mogu negativno da utiču rast i razvoj stopala.

Neke stvari zaista izgledaju jako primamljivo, a marketing industrija se potrudila da nam ih prikažu kao idealne. Zdrava i bezbedna okolina je prioritet za podizanje dece!